Γαύρος μαρινάτος

1 μέρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η συνταγή αυτή συνηθίζεται πολύ στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά τη Λέσβο που παράγει μικρά ψάρια όπως γαύρο και σαρδέλες. Είναι ένας εξαιρετικός μεζές που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σου!

Συστατικά

  • 1 κιλό γαύρο
  • 5 κουταλιές της σούπας αλάτι χονδρό
  • 1 φλιτζάνι λάδι (κατά προτίμηση σπορέλαιο)
  • 3 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα εντόσθια και το κεφάλι και τα πλένουμε καλά.
  • Τα βάζουμε σε τρυπητό, τα αλατίζουμε και αφήνουμε μία νύχτα.
  • Την άλλη μέρα τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με τις 5 κουταλιές αλάτι.
  • Προσθέτουμε το ξίδι, ανακατεύουμε καλά, στρώνουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε 10 ώρες.
  • Μετά αφαιρούμε από τα ψάρια το μεσαίο κόκκαλο και παίρνουμε τα φιλέτα.
  • Τα τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο με τη ρίγανη ανάμεσα (προαιρετικά).
  • Γεμίζουμε το βάζο με λάδι, το σκεπάζουμε και το φυλάμε σε δροσερό μέρος.

Tip

Συνοδεύει άψογα όσπρια, μπαίνει σε σαλάτες αλλά και σε σάντουιτς!

Read More

And More