Γεύση από ανατολή! Μαθαίνουμε τα μυστικά του παραδοσιακού ινδικού φαγητού

Η ανατολίτικη κουζίνα έχει πάντα ένα μυστήριο! Κρύβει σε κάθε της μπουκιά μια μυστικιστική διάθεση που σαγηνεύει. Δεν υπερβάλουμε. Η ινδική κουζίνα, το ινδικό φαγητό είναι ιεροτελεστία για του Ινδούς και φυσικά περιλαμβάνει πολλή, πολλή αγάπη. Και κάθετι που μπαίνει στο τσουκάλι με αγάπη, δεν μπορεί να παρά να βγει τουλάχιστον γευστικότατο.

Πριν από μερικές μέρες καθίσαμε στο τραπέζι του ινδικού εστιατορίου Pink Elephant και απολαύσαμε το πιο διασκεδαστικό σεμινάριο ever.

/

Βλέπεις η σεφ Μαίρη Δεβόλη, ειδική στην ινδική και γιόγκική κουζίνα μας μύησε στον κόσμο της ινδικής κουζίνας με… παραδείγματα. Ποια ήταν αυτά; Μα φυσικά έξι απολαυστικά παραδοσιακά πιάτα που ετοίμασαν οι Ινδοί μάγειροι του εστιατορίου, υπό την καθοδήγησή της. Να λοιπόν τι μάθαμε…

Το φαγητό θέλει γερή βάση…
Ένα φαγητό για να μπορέσει να σταθεί στο τραπέζι μια ινδικής οικογένειας πρέπει να έχει γερές βάσεις. Κι αυτές οι βάσεις στη μαγειρική δεν είναι άλλες από τέσσερα βασικά μπαχαρικά που αποτέλούν την… έναρξη σχεδόν για κάθε πιάτο που θα ετοιμάσεις. Αναδύουν έτσι τα αρώματά τους, χαρίζουν υπέροχο χρώμα στο φαγητό και το κυριότερο; Βοηθούν τον κάθε επίδοξο σεφ να αποφύγει το υπερβολικό αλάτι, σε ένα πιάτο που δεν χρειάζεται ενίσχυση της γεύσης.

/

Τα τέσσερα μαγικά υλικά είναι; Σινάπι (ο σπόρος από τον οποίο γίνεται η μουστάρδα), κύμινο σε σπόρους, κύμινο σε σκόνη και κιντρινόριζα (κουρκουμάς). Σε αυτά πρόσθεσε ανάλογα με τη συνταγή τζίντζερ, καυτερό πιπέρι και άλλα απολαυστικά μπαχαρικά.

Το φαγητό πρέπει να επιστρατεύει όλες τις αισθήσεις
Η γεύση μπορεί να είναι η κύρια, αλλά δεν είναι η μόνη αίσθηση που χρειάζεται κανείς για να απολαύσει πραγματικά ένα πιάτο. Η όσφρηση φυσικά, με τις μυρωδιές τόσων και ξεχωριστών μπαχαρικών, αλλά και η ακοή κατά την διάρκεια της παρασκευής, όταν ακούς του σπόρους σιναπιού να σπάνε στο τηγάνι αναδύοντας τα μοναδικά τους αρώματα. Όπως μας εξηγεί η κα. Δεβόλη, οι Ινδοί συνηθίζουν να απολαμβάνουν το φαγητό τους με τα χέρια (να λοιπόν και η αφή), κάτι που βοηθά τη γεύση να απογειωθεί και την ενέργεια να περάσει από το πιάτο στο σώμα, με περισσότερες της μίας αισθήσεις.

Ώρα για μάθημα
Αφού λοιπόν τα δοκιμάσαμε, δεν μπορούσαμε να μην ζητήσουμε τις συνταγές για να τα δοκιμάσεις κι εσύ. Η Μαίρη Δεβόλη μας έδωσε τα μυστικά των έξι αυτών συνταγών και όλη της την αγάπη για να μπορέσεις να τα ετοιμάσεις με επιτυχία στο σπίτι.

/

Ινδικό ψωμάκι τσαπάτι, ντιπ γιαουρτιού με δυόσμο, ένας διαφορετικός και αρωματικός αρακάς, πικάντικο κοτόπουλο, μια εξαιρετική σούπα με φάβα ή κίτρινη φακή και για φινάλε το ιδιαίτερο επιδόρπιό τους από γάλα και ρύζι. ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις όλες τις συνταγές…

Read More

And More