Γιορτινό pull apart “κέικ” κανέλας με γλάσο τυριού

2 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
10
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Λαχταριστοί χειροποίητοι λουκουμάδες κανέλας με γλάσο τυριού

Συστατικά

Για την ζύμη:

  • 4 1/2-5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 2 μεγάλα αυγά

Για το μείγμα κανέλας:

  • 2/3 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας κανέλα
  • 1/4 φλ. μαύρη ζάχαρη

Για το γλάσο:

  • 60 gr τυρί κρέμα μαλακωμένο
  • 4 κ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 2 φλ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • γάλα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε δύο φλιτζάνια αλεύρι με την ζάχαρη, την μαγιά και το αλάτι.
  • Ζέστανε σε μια κατσαρόλα το νερό με το γάλα και πέντε κουταλιές βούτυρο.
  • Πρόσθεσε το μείγμα αλευριού, τα αυγά και όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χωρέσει, ώστε να δημιουργήσει μια μαλακή ζύμη.
  • Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια πλάσε το μείγμα για περίπου οκτώ λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη.
  • Κάλυψε με μια στεγνή πετσέτα πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια και άφησε την ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  • Μοίρασε το ζυμάρι σε 32 κομμάτια και πλάσε καθένα σε μπάλα.
  • Λιώσε το υπόλοιπο βούτυρο και βούτηξε τις μπάλες σε αυτό.
  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε την κανέλα με την λευκή και μαύρη ζάχαρη και πασπάλισε με το 1/3 του μείγματος μια βουτυρωμένη φόρμα για κέικ.
  • Από πάνω τοποθέτησε τις μισές ζυμαρένιες μπάλες και πασπάλισέ τες με άλλο 1/3 του μείγματος κανέλας.
  • Τέλος, τοποθέτησε τις υπόλοιπες μπάλες ζυμαριού και από πάνω την υπόλοιπη κανέλα.
  • Κάλυψε με την πετσέτα και άφησέ το να φουσκώσει σε θερμό μέρος για 40 λεπτά.
  • Ψήσε στους 190 βαθμούς για 25 λεπτά, κάλυψε με αλουμινόχαρτο την φόρμα και ψήσε για άλλα 10 λεπτά.
  • Άφησε το κέικ να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογύρισέ το σε μια πιατέλα.
  • Στο μίξερ χτύπησε τα υλικά του γλάσου, προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υγρή, αλλά γεμάτη σύσταση.
  • Περίχυσέ το με το γλάσο και σέρβιρε.

Read More

And More