Φιλέτο σολομού: Πώς να ψήσεις τα πιο τρυφερά και ζουμερά φιλέτα στο φούρνο

Φιλέτο σολομού: Πώς να ψήσεις τα πιο τρυφερά και ζουμερά φιλέτα στο φούρνο | tlife.gr

Ήξερες ότι ο σολομός είναι ένα από τα πιο εύκολα ψάρια στο μαγείρεμά του; Και όμως, τα ψάρια πολλές φορές μοιάζουν “μπελαλίδικα” και δύσκολα να τα διαχειριστεί κανείς, αλλά στην πραγματικότητα τα φιλέτα είναι αρκετά απλό να μαγειρευτούν. Ακόμη και από τους πιο άπειρους καθημερινούς… σεφ!

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο κοινά ψάρια, που μπορείς να βρεις στο εμπόριο και το μέγεθός του είναι πάντοτε αρκετό, ώστε να θεωρηθεί μια καλή μερίδα φαγητού από όλη την οικογένεια. Όπως, όμως, ισχύει και για κάθε ψάρι, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η ποιότητά του! Με λίγα λόγια, αν σκοπεύεις να μαγειρέψεις σολομό, θα πρέπει να προμηθευτείς τον καλύτερο και πιο ακριβό -πάντα σύμφωνα με τις δυνατότητες της… τσέπης σου!

Αφού, όμως, αγοράσεις το σολομό σου, ξέρεις πώς θα τον ψήσεις; Αρκετοί κάνουν το σφάλμα να τον μαγειρεύουν στο τηγάνι, θεωρώντας πως μπορούν να το διαχειριστούν όπως ένα φιλέτο κόκκινου κρέατος. Ωστόσο, τα ψάρια έχουν πολύ πιο ντελικάτη υφή και είναι πολύ εύκολο να διαλυθούν ή να στεγνώσουν. Για αυτό, ο φούρνος είναι πάντοτε η καλύτερη και προτιμότερη λύση!

Παρακάτω σου έχω τα βασικά βήματα της επιτυχίας! Ακολουθώντας τα στα καταφέρεις να φτιάξεις τα πιο ζουμερά και τρυφερά ψητά φιλέτα σολομού!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

◊ 1 kg φιλέτο σολομού με το δέρμα του

◊ ελαιόλαδο

◊ αλάτι

◊ πιπέρι

◊ λεμόνι

◊ φρέσκα βότανα

◊ ταψί

◊ αλουμινόχαρτο

…και τι πρέπει να κάνεις:

♦ Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς, τοποθέτησε τη σχάρα στη μεσαία θέση και άπλωσε αλουμινόχαρτο στο ταψί.

♦ Ξέπλυνε καλά το σολομό, σούρωσέ τον για λίγη ώρα και με απορροφητικό χαρτί στέγνωσέ τον τελείως.

♦ Ράντισε τα φιλέτα με ελαιόλαδο και με τα χέρια σου κάνε “μασάζ”, ώστε να καλυφθεί πλήρως με το λάδι το κάθε κομμάτι.

♦ Πασπάλισε με μπόλικο αλάτι και πιπέρι κάθε πλευρά του ψαριού και τοποθέτησε τα φιλέτα στο ταψί με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω.

♦ Ο χρόνος ψησίματος του σολομού εξαρτάται από το πάχος του φιλέτου, δηλαδή το πάχος που έχει στο πιο χοντρό τμήμα του. Μέσα σε άκρες, για κάθε 1,5 cm σολομού απαιτούνται έξι λεπτά ψησίματος.

♦ Ψήσε, λοιπόν, το σολομό ανάλογα με το μέγεθος του φιλέτου και τέσταρε αν είναι έτοιμο σπρώχνοντας με ένα πιρούνι το κρέας του. Αν διαχωρίζεται εύκολα και το χρώμα του είναι συμπαγές, τότε είναι έτοιμος.

♦ Για έξτρα απόλαυση, σέρβιρε τον ψητό σολομό πασπαλισμένο με φρέσκα βότανα και μερικές σταγόνες λεμόνι!

Καλή απόλαυση!!

READ more