Τα κουλούρια της… Λαμπρής: Πώς να φτιάξεις τα πιο νόστιμα και μυρωδάτα κουλουράκια

Το ελληνικό Πάσχα με τις πολλές παραδόσεις και τα έθιμά του, πέρα από τις καθημερινές πρακτικές που ακολουθούν τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, καταλήγοντας στην κορύφωση του κατανυκτικού Μεγάλου Σαββάτου και της γιορτινής Κυριακής του Πάσχα, είναι διάσπαρτο και από γαστριμαργικές προετοιμασίες και μαγειρικές “δοξολογίες” που υπαγορεύονται από τα Πάθη του Χριστού. Για παράδειγμα, όπως η μαγειρίτσα θέτει το τέλος της νηστείας και το σούβλισμα του αμνοεριφίου την Κυριακή συμβολίζει το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή με την Ανάσταση του Χριστού ή το βάψιμο των κόκκινων αυγών είναι σύμβολο του αίματος και της θυσίας του Χριστού, έτσι και η παρασκευή κουλουριών είναι ανάμεσα στις εθιμοτυπικές συνήθειες του Πάσχα!

Τα κουλούρια της… Λαμπρής δεν αποτελούν κάποιο θρησκευτικό συμβολισμό, αλλά ανήκουν στις ελληνικές παραδόσεις! Συγκεκριμένα, το ζύμωμα είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη διαδικασία, που σημαίνει ότι τα κουλούρια μαζί με τα τσουρέκια και το Πασχαλινό ψωμί ανήκουν στις ζύμες που φτιάχνονται για το σπίτι, ώστε να εξασφαλιστεί καλοτυχία και ευημερία. Το γεγονός ότι τα κουλούρια του Πάσχα (και οι υπόλοιπες ζύμες) έχει καθιερωθεί να φτιάχνονται τη Μεγάλη Πέμπτη, μαζί με το βάψιμο των αυγών, προκύπτει από το πένθος που τηρείται τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας κατά τις οποίες τελείται η σταύρωση και η ταφή του Χριστού. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες η παράδοση υπαγορεύει να μην γίνεται καμία δουλειά στο σπίτι, με εξαίρεση τις μαγειρικές δραστηριότητες της Μεγάλης Πέμπτης.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το “δίκτυο” των παραδόσεων που χαρακτηρίζουν το ελληνικό Πάσχα, αλλά σε πρακτικό επίπεδο, όταν έρχεται η στιγμή να δημιουργήσεις με τα χεράκια σου τα λαχταριστά λαμπριάτικα κουλούρια, ξέρεις τι να κάνεις; Ευτυχώς, κατάφερα να σου βρω την πιο γρήγορη και εύκολη συνταγή που σου εγγυάται 100% επιτυχία! Το μυστικό (όπως λέει και η μαμά μου) είναι στο βούτυρο! Αν υπάρχει, λοιπόν, κάτι που πρέπει να προσέξεις για να δημιουργήσεις τις πιο μυρωδάτες και αφράτες… πλεξουδίτσες, διάλεξε τα κατάλληλα και πιο αγνά υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις!

Δες παρακάτω πώς να φτιάξεις τα πιο λαχταριστά, τρυφερά και αρωματικά πασχαλινά κουλουράκια και κάνε το σπίτι σου να μοσχομυρίσει… νοστιμιά!

Τι θα χρειαστείς:

  • 1 φλ. βούτυρο
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • 6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ. γλυκού baking soda
  • 2 κ. γλυκού baking powder
  • 7 κ. σούπας γάλα πλήρες

Και τι πρέπει να κάνεις:

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο σου.
  • Στο μίξερ χτύπησε το βούτυρο για αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει, αυξάνοντας τον όγκο του.
  • Πρόσθεσε σιγά- σιγά τη ζάχαρη σε μικροποσότητες, ώστε να ενσωματωθεί στο βούτυρο.
  • Σπάσε τα τρία αυγά σε ένα μπολ και άρχισε να τα προσθέτεις ένα- ένα, εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε καλά το αλεύρι με την baking soda και το baking powder.
  • Άρχισε να προσθέτεις τα στερεά υλικά στο μίξερ με τη ζύμη μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να ξεκολλάει εύκολα από τα χτυπητήρια.
  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε το γάλα με το τελευταίο αυγό.
  • Πλάσε τις μικρές πλεξούδες σου και τοποθέτησέ τες σε ταψί με λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί, σε σχετική απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
  • Με ένα πινέλο, πέρασε πάνω από κάθε κουλούρι το μείγμα αυγού και γάλακτος.
  • Και τέλος, ψήσε για 10 με 12 λεπτά και άφησε τα κουλούρια να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα μεταχειριστείς.

*Προαιρετικά μπορείς να τα πασπαλίσεις πριν το ψήσιμο με σουσάμι ή μετά το ψήσιμο με ζάχαρη είτε κρυσταλλική, είτε άχνη.

Και καλά ζυμώματα!

Read More

And More