Χειροποίητα ζυμαρικά: Πώς να τα φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι! Plus: Η πιο νόστιμη συνταγή για πουτανέσκα!

Ποιος μπορεί να πει με απόλυτη ειλικρίνεια ότι δεν είναι… μακαρονάς; Ποιος έχει καταφέρει να πει “όχι” κοιτάζοντας ένα λαχταριστό πιάτο ζυμαρικών; Αν η απάντηση δεν είναι απολύτως αρνητική, τότε μιλάμε για ένα απειροελάχιστο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού! Γιατί τα ζυμαρικά ίσως και να είναι η No1 διατροφική επιλογή του κόσμου, και δη στην Ελλάδα! Είναι η γεμάτη γεύση τους, η πλούσια υφή τους και η προσαρμοστικότητά τους, αφού μπορούν να συνδυαστούν με χίλια δυο υλικά κάθε λογής, που κάνουν τα “μακαρόνια” τόσο… θελκτικά και αδύνατο να τους αντισταθείς!

Και ενώ όλοι έχουμε εντάξει τα ζυμαρικά στον καθημερινό γαστριμαργικό “χάρτη” μας, λίγοι μπαίνουν στη διαδικασία να τα φτιάξουν μόνοι μας. Όχι, δεν εννοώ να ετοιμάσουμε τη σάλτσα και να τα σκεπάσουμε μέσα σε αυτή, αλλά να ξεκινήσουμε από το μηδέν, με μερικά αγνά υλικά, και να δημιουργήσουμε τα ολόδικά μας homemade ζυμαρικά! Και η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται καν για κάτι τόσο δύσκολο! Αντιθέτως, είναι μία από τις πιο απλές διαδικασίες, δεν απαιτεί ιδιαίτερο μαγειρικό εξοπλισμό και μηχανήματα παραγωγής pasta και είναι βέβαιο πως το γευστικό επίπεδό τους τα κατατάσσει στο υψηλότερο βάθρο!

Για αυτό το λόγο, ζητήσαμε από το σεφ και ιδιοκτήτη του Ristorante Italia, Ονούφριο Ιωακειμίδη, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του για τη χειμερινή σεζόν στο Παγκράτι, να μας μυήσει στα μυστικά της χειροποίητης pasta. Και ευτυχώς, ως γνήσιος λάτρης και γνώστης της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας και ένας από τους κορυφαίους στο είδος του, δέχτηκε να μας “ταξιδέψει” στον κόσμο των ζυμαρικών!

Για την παρασκευή της pasta θα χρειαστείς (για μία μερίδα):

  • 100 gr αλεύρι
  • 1 αυγό
  • λίγο αλάτι
  • νερό

…και τι θα χρειαστεί να κάνεις:

  • Σε ένα μπολ βάλε το αλεύρι και σχημάτισε ένα μικρό κρατήρα στη μέση.

  • Βάλε στο κέντρο το αυγό, λίγο αλάτι και ανακάτεψε στην αρχή με ένα πιρούνι.

  • Πασπάλισε μια επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι και ζύμωσε με τα χέρια σου τη ζύμη.

  • Μόλις η ζύμη γίνει ομοιόμορφη, σημαίνει πως είναι έτοιμη και δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια (αν κολλάει ρίξε λίγο αλεύρι) και να μην είναι στεγνή και σπάει (αν σπάει ρίξε ελάχιστο νερό).

  • Άπλωσε τη ζύμη με τον πλάστη (ή ένα μπουκάλι) μέχρι να γίνει αρκετά λεπτή.

  • Όταν ετοιμάσεις το φύλλο, κάν’ το ρόλο και κόψε τα μακαρόνια με όποιο τρόπο θέλεις (πιο λεπτά ή πιο πλατιά).
  • Ξεδίπλωσε τα κομμάτια του φύλλου και τα πρώτα φρέσκα ζυμαρικά σου είναι έτοιμα.
  • Ρίξε τα μακαρόνια σε νερό που βράζει και μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα, σε ένα με δύο λεπτά.

Στην αρχή ίσως δυσκολευτείς, αλλά η διαδικασία διαρκεί μόλις τρία με τέσσερα λεπτά και πολύ σύντομα θα σου φανεί πανεύκολη!

Ο καλός μας σεφ, Ονούφριος Ιωακειμίδης όμως, δεν σταμάτησε εκεί, αλλά μοιράστηκε μαζί μας και τη συνταγή για μια πεντανόστιμη σάλτσα πουτανέσκα! Μεστή, μυρωδάτη και πιστή στις ιταλικές βάσεις της!

Τα υλικά (για μία μερίδα):

  • 1 κ. γλυκού ελιές μαύρες σε ροδέλες
  • 1 κ. γλυκού κάπαρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 αντζούγιες
  • 1 κ. γλυκού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • κόκκινη σάλτσα ντομάτας
  • λευκό κρασί
  • ζάχαρη

Η εκτέλεση:

  • Σε ένα τηγάνι βάλε ελαιόλαδο και σόταρε τις αντζούγιες, διαλύοντάς τες με μια ξύλινη κουτάλα. Πρόσθεσε την κάπαρη, τις ελιές, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγάρισέ τα για περίπου δυο λεπτά.
  • Σβήσε με λευκό κρασί και ρίξε την κόκκινη σάλτσα και λίγο ζάχαρη.
  • Άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου τέσσερα με επτά λεπτά και πρόσθεσε τα μακαρόνια. Άφησε τα ζυμαρικά να βράσουν για τρία λεπτά ακόμη και ρίξε λίγο νερό από την κατσαρόλα των μακαρονιών.

  • Σέρβιρε με ρίγανη και φρέσκο πιπέρι.

Και η συμβουλή του σεφ: “Προς Θεού, δεν βάζουμε τριμμένο τυρί από πάνω! Θα καταστρέψουμε το πιάτο… Καλή σας επιτυχία!”.

Καλή όρεξη!

Ristorante Italia
Ηρώνδα 8, Καλλιμάρμαρο

Read More

And More