Ιμαμ Μπαϊλντί

3 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Όταν ο Ιμάμης “μπαΐλντισε” γεννήθηκε ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα του καλοκαιριού. Η συνταγή προοριζόταν για κάποιον Ιμάμη, που την αγάπησε τόσο πολύ ώστε να καταβοχθίσει όλο το ταψί. Από τότε η γεμιστή μελιτζάνα με σαλτσούλα ντομάτας, κρεμμυδάκι και σκόρδο πήρε το χαρακτηριστικό όνομα Ιμάμ Μπαϊλντί. Δοκίμασέ το και μην σε τρομάζει η παράδοση. Όλες οι συνταγές έχουν τα μυστικά τους, που αν τα ακολουθήσεις το αποτέλεσμα θα είναι άψογο!

Συστατικά

  • 8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες (περίπου 1 1/2 κιλό)
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 8 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 2/3 του φλτζανιού ελαιόλαδο
  • 6-7 φρέσκες ώριμες ντομάτες
  • 1/2 φλτιζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι, Πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Πλύνε τις μελιτζάνες και καθάρισέ τες. Φρόντισε να κόψεις μερικές λωρίδες από τη μαύρη φλούδα εξωτερικά
  • Σκίσε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος, προσέχοντας να μην τις ανοίξεις πολύ για να μην διαλυθεί στο ψήσιμο
  • Αλάτισέ τες εσωτερικά και εξωτερικά και άφησέ τες σε σουρωτήρι να μείνουν το λιγότερο μία ώρα
  • Στη συνέχεια ξέπλυνέ τες από το αλάτι και στίψε τις να φύγουν τα πολλά υγρά τους
  • Βάλε ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και τηγάνισε ελαφρά (μπορεί να σου φαίνεται πως έτσι βαραίνουν, αλλά σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ψηθούν καλά και θα είναι σκληρές)
  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος σόταρε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε τη ντομάτα τριμμένη, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και άφησε τη σάλτσα να πάρει ελαφριά βράση για 10 λεπτά
  • Γέμισε τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι καλά και περίχυσε με το ζουμάκι της σάλτσα που έμεινε στο σκεύος
  • Πρόσθεσε λίγο φρέσκο πιπέρι και βάλε στο φούρνο για μία ώρα στους 180oC

Tip

Το ιμάμ γίνεται πεντανόστιμο με λίγη καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο στη σάλτσα του και τριμμένη φέτα. Δοκίμασέ το

Read More

And More