Κέικ με γκανάζ και αλάτι

1,5 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
1
Mερίδες

Πλούσια σοκολάτα γκανάζ για τους λάτρεις του είδους αλλά με λιγότερες θερμίδες για να γιορτάσεις κυριολεκτικά!
Θερμίδες: 263

Συστατικά

  • Σπρέι μαγειρικής
  • 2 κουταλάκια γλυκού αλεύρι για κέικ
  • 1 1/4 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για κέικ
  • 1 1/2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι μαλακό βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 3/4 φλιτζάνιού γάλα εβαπορέ χωρίς λιπαρά
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 μεγάλα ασπράδια αυγού
  • 3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 70 γραμμ. κουβερτούρα
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1/4 κουταλάκι χοντρό αλάτι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 350 βαθμούς.
  • Ψεκάζεις με το σπρέι μαγειρικής μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Ρίχνεις 2 κουταλάκια αλεύρι και το κουνάς να πάει παντού.
  • Ανακατεύεις με ένα σύρμα 150 γραμμ από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
  • Τοποθετείς 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και 1/4 φλιτζάνι βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάς καλά σε ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου μέχρι να ανακατευτούν καλά. Προσθέτεις και το αυγό και ανακατεύεις. Προσθέτεις στο μείγμα με το αλεύρι το μείγμα με τη ζάχαρη εναλλάξ με το γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το μείγμα αλευριού. Ανακατεύεις με τη βανίλια.
  • Χτυπάς τα ασπράδια αυγών σε ένα μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μαρέγκα, ρίχνοντας παράλληλα 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ρίξε προσεκτικά τη μισή μαρέγκα στο μίγμα με το αλεύρι και αφού ανακατέψεις απαλά ρίξε την υπόλοιπη μαρέγκα.
  • Ψιλόκοψε περίπου μια μεγάλη κουταλιά σοκολάτας και ρίξτην μέσα στη ζύμη σου.
  • Ρίχνεις το μίγμα στη φόρμα και ψήνεις στους 350 βαθμούς για 23 λεπτά.
  • Μπορείς να καταλάβεις εάν είναι έτοιμο, αν τρυπήσεις στο κέντρο με ένα μαχαίρι και αυτό βγει καθαρό.
  • Αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά το βγάζεις από τη φόρμα.
  • Κόβεις την υπόλοιπη σοκολάτα σε κομμάτια και την ανακατεύεις με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα μπολ.
  • Το τοποθετείς σε ένα φούρνο μικροκυμάτων. Το αφήνεις να ζεσταθεί  για 1 λεπτό στο μεσαίο επίπεδο, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ανακατεύεις κάθε 15 δευτερόλεπτα.
  • Απλώνεις το μείγμα σοκολάτας πάνω στην επιφάνεια του κέικ και πασπαλίζεις ομοιόμορφα με το αλάτι.

Tip

Το αλάτι θα δώσει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση στη σοκολάτα! Μπορείς να βάλεις λίγο κακάο σκόνη στο κέικ για να γίνει σοκολατένιο!

Read More

And More