Κυπριακές Φλαούνες

3 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Είναι αφράτα, μυρωδάτα ψωμάκια με απαλή γέμιση τυριού. Συνταγή από την Κύπρο που συνοδεύει το πασχαλινό τραπέζι στη Μεγαλόνησο.

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι (Μισό-μισό για όλες της χρήσεις, με σκληρό)
  • Αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 κομματάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • Για τη γέμιση: 1 κιλό τρυί τριμμένο (παραδοσιάκα παίρνει χαλούμι και φλαούνας, όμως μπορείς να βάλεις ότι θέλεις εσύ προτιμώντας μαλακά και σχετικά ανάλατα)
  • 5 κ.σ. σιμιγδάλι
  • 5 αυγά
  • 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. baking powder
  • Λίγο δυόσμο ξηρό
  • 100γρ. σταφίδες
  • Για το γαρνίρισμα: 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι σουσάμι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε το τυρί και το σιμιγδάλι ανακάτεψε καλά. Χτύπησε τα αυγά και ρίξε μέσα στο μπολ με το τυρί
  • Λιώσε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και πρόσθεσε επίσης στη γέμισή σου. Τρύψε με τα δάκτυλά σου να ενωθούν τα υλικά. Άφησε όλο το βράδυ στο ψυγείο
  • Την επόμενη μέρα πρόσθεσε το baking powder, το δυσόμο και τις στάφιδες και ανακάτεψε καλά
  • Για τη ζύμη κοσκίνισε το αλεύρι και ανάμειξε με το αλάτι, το baking powder, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακάτεψε καλά
  • Βάλε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και άφησε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί
  • Πρόσθεσε το λάδι και ανακάτεψε καλά να νοτίσει το αλεύρι και να γίνει σαν ψίχουλο. Πρόσθεσε και το γάλα με τη μαγιά και ζύμωσε καλά
  • Άφησε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα. Άνοιξε σε λεπτά φύλλα και με ένα κουπατ κόψε σε στρογγυλά. Γέμισε τα φύλλα και κλείσε ελαφρά, χωρίς να σκεπάζεις τελείως τη γέμιση
  • Χτύπησε το αυγό με λίγο νεράκι και άλειψε τις φλαούνες. Πασπάλισε με σουσάμι και άφησε πάλι να φουσκώσουν για 30 λεπτά
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 50 λεπτά να φουσκώσουν και να πάρουν ωραίο ροδαλό χρώμα

Tip


Read More

And More