Συνταγή για κουνουπίδι ογκρατέν

1 ώρα και 15 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Το κουνουπίδι είναι θρεπτικό και αν το φτιάξεις ογκρατέν θα ενθουσιαστείς. 

Συστατικά

  • 1 μέτριο κουνουπίδι κομμένο σε μικρά μπουκέτα
  • 80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα

Για την μπεσαμέλ θα χρειαστείς

  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 120 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 700 ml φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζεις το κουνουπίδι για 5 περίπου λεπτά
  • Το στραγγίζεις καλά και το απλώνεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C
  • Ρίχνεις αλάτι και πιπέρι και το αφήνεις στην άκρη
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνεις το βούτυρο σε μέτρια φωτιά
  • Ρίχνεις το κρεμμύδι και το σοτάρεις για 4 περίπου λεπτά ανακατεύοντας
  • Προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές
  • Ρίχνεις αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και σταδιακά το γάλα
  • Συνεχίζεις το καλό ανακάτεμα με το σύρμα ώστε να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ
  • Την αποσύρεις από την εστία ρίχνεις το αυγό και ανακατεύεις πολύ καλά
  • Ρίχνεις στη μπεσαμέλ το τυρί και συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί
  • Την ρίχνεις στο σκεύος με το κουνουπίδι έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια
  • Ψήνεις για 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και το σερβίρεις ζεστό.

Read More

And More