Λιθρίνι με ντομάτα αλα Veracruz

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Ένα πιάτο που θα σε ταξιδέψει σε εξωτικές παραλίες της Λατινής Αμερικής! Απόλαυστικό καυτερό ψάρι με μπόλικη ντομάτα και μυρωδικά. Ένας ξεχωριστός τρόπος να βάλεις το ψάρι και πάλι στο μενού.

Συστατικά

  • 700 γρ. περίπου φιλέτο κόκκινου λιθρινιού ή άλλο φιλέτο ψαριού
  • 2 μικρά λεμόνια
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι κομμένο στη μέση και σε πολύ λεπτές φέτες
  • 6 δαφνόφυλλα
  • 1/2 φλιτζάνοι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
  • 12 κορυφές φρέσκο θυμάρι
  • 3 καυτερές πιπεριές τουρσί ψιλοκομμένες και 3 κ.σ. από το ζουμί τους
  • 12 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι μεγάλες πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε τα φιλέτα σε ταψί. Στύψε το ένα λεμόνι πάνω από τα φιλέτα να πάει παντού και αλατοπιπέρωσέ τα γενναία και στις δύο πλευρές. Άφησε τα φιλέτα σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά να μαριναριστούν ή σκέπασέ τα και βάλτα στο ψυγείο για 4 ώρες.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλε νερό να βράσει. Χάραξε ένα μικρό Χ στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας και βάλτες μία, μία στο καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα για να μπορέσεις να τις ξεφλουδίσεις.
  • Κάθε ντομάτα που βγάζεις βάλτην σε μπολ με παγωμένο νερό για να κρυώσει. Ξεφλούδισέ τες και κόψτες σε ροδέλες.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Στρώσε τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού στον πάτο ενός μέτριου ταψιού (33 εκατοστών). Από πάνω βάλε κάτι λιγότερο από τις μισές ντομάτες. Στρώσε τα δαφνόφυλλα, το μισό κόλιανδρο, το μισό θυμάρι και τις μισές καυτερές πιπεριές. Αλατοπιπέρωσε καλά. Χώσε το σκόρδο ανάμεσα στα λαχανικά στα πλάγια του ταψιού. Στύψε το δεύτερο λεμόνι πάνω από τη ντομάτα.
  • Τοποθέτησε τα φιλέτα του ψαριού και από πάνω βάλε με τη σειρά τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τη ντομάτα να καλύψουν το ψάρι. Ρίξε τον υπόλοιπο κόλιανδρο, το θυμάρι και τις πιπεριές. Αλατοπιπέρωσε ξανά, ρίξε το ελαιόλαδο και το ζουμάκι από τις πιπεριές. Κάλυψε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήσε για 20′ λεπτά. Βγάλε το αλουμινόχαρτο και ψήσε περίπου άλλα 10′-15′ λεπτά να απορροφηθούν τα ζουμιά και να ψηθεί το ψάρι.
  • Σέρβιρε βάζοντας λίγη έξτρα καυτερή πιπεριά αν αγαπάς τα καυτερά ή λίγο φρέσκο κόλιανδρο σε κάθε πιάτο.

Tip


Read More

And More