Ματάρ Πανίρ

50' Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Ένας πρωτότυπος τρόπος να ετοιμάσεις αρακά, α λα ινδικά! Γευστικό, απολαυστικό και υγιεινό πιάτο για όλες τις ώρες. Το μυστικό του, όπως και σε όλα τα ινδικά φαγητά, τα μπαχαρικά! Η ελληνική του εκδοχή αντικαθιστά το παραδοσιακό ινδικό τυρί, με το δικό μας ανθότυρο.
Συνταγή από τη σεφ Μαίρη Δεβόλη

Συστατικά

  • 1 μεγάλο πακέτο κατεψυγμένο αρακά ή 1½ κιλό φρέσκο
  • 4-6 κ.σ. σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο σε πάστα
  • 1 γιαούρτι
  • ½ κουτί γάλα καρύδας
  • 250 γρ. ανθότυρο ή ινδικό πανίρ (τυρί)
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
  • ½ φλιτζάνι τζίντζερ κομμένο σε ζουλιέν (μπαστουνάκια λεπτά)
  • 1 καυτερή φρέσκια πράσινη ή κόκκινη πιπερίτσα (ή και περισσότερες, ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε)
  • Αλάτι
  • Μπαχαρικά: 1 κ.γ. σινάπι σε σπόρους
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σπόρούς
  • 1 κ.γ. κύμινο σκόνη
  • ½ κ.γ. κιτρινόριζα ή κουρκουμά
  • 1 κομμάτι 5 εκ. φρέσκο τζίντζερ (κομμένο ζουλιέν)
  • 1 πράσινη ή κόκκινη πιπερίτσα (ή και περισσότερες)

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ξεπλένουμε καλά τον αρακά.
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το σησαμέλαιο. Όταν αρχίσει το λάδι να καίει αρκετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τους σπόρους και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να βγάζουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τις σκόνες, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο σε πάστα και το ψιλοκομμένο τσίλι, τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να δέσουν. Αυτή είναι η βάση μας.
  • Προσθέτουμε τον αρακά, τον άνηθο, ½ φλιτζάνι νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20′ λεπτά και να δέσει η σάλτσα μας.
  • Κόβουμε το ανθότυρο σε μικρά τετράγωνα, τα πασπαλίζουμε με λίγο κύμινο σκόνη και αλεύρι, και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το γάλα καρύδας, λίγο αλάτι και 3-4 κουταλιές από το ζουμί του φαγητού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε για να πάει παντού.
  • Σερβίρουμε το Ματάρ Πανίρ σε μια πιατέλα και από πάνω ρίχνουμε το τηγανισμένο ανθότυρο.

Tip

Μπορούμε αντί του αρακά να το κάνουμε με φρέσκο σπανάκι.

Read More

And More