Μοσχάρι braise με σάλτσα καρότο

6 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Το κρέας που ψήνεται αργα, αργά στο φούρνο, απορροφώντας τα υγρά και τα αρώματα ενός ζωμού από λαχανικά και μυρωδικά είναι που θα κάνει τη διαφορά. Ένα πιάτο που θέλει υπομονή, αλλά θα κάνει τη διαφορά.

Συστατικά

  • 2,5 περίπου μοσχαρίσιο νουά (αν είναι δυνατό σε 1 ή 2 κομμάτια)
  • 1/4 του φλιτζανιού αραβοσιτέλαιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κομμάτια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένο και ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 φλιτζάνι τοματάκια (περίπου μια κονσέρβα, μαζί με τους χυμούς)
  • 5 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι
  • 1 κ.σ. κόκκους πιπέρι, ολόκληρους
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 150oC
  • Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι, αρκετά μεγάλο, ζέστανε το λάδι και αφού κάψει καλά θωράκησε το κρέας σου
  • Μην χρησιμοποιείς πηρούνα για να το γυρίσεις (δεν πρέπει να το τρυπήσεις), αλλά τσιμπίδα
  • Μόλιες πάρει ωραίο καφέ χρώμα από όλες τις πλευρές βγάλε το κρέας σε μια πιατέλα
  • Πρόσθεσε στο τηγάνι τα καρότα, το σέλερι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και ψήσε για 5 λεπτά να γυαλίσει το κρεμμύδι
  • Γύρισε το κρέας και πάλι στο τηγάνι και πρόσθεσε τις ντομάτες, το ζωμό βοδινού, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και το πιπέρι
  • Άφησε το φαγητό να πάρει μια βράση και γύρισε σε γάστρα σκέπασε και βάλε στο φούρνο. Καλό θα ήταν να ψηθεί σε σχαρούλα για να παίρνει αέρα και αρώματα
  • Ψήσε για 4 με 5 ώρες να μαλακώσει το κρέας και να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό του
  • Βγάλε το φαγητό από το φούρνο. Πάρε 2 φλιτζάνια ζουμάκι από τη γάστρα και πέρασέ το από σήτα να μην έχει κομματάκια και λίπος στην επιφάνειά του
  • Σε ένα τηγανάκι ζέστανε το βούτυρο και πρόσθεσε το αλεύρι σιγά, σιγά να γίνει μια πάστα πιο πηχτή. Συνέχισε τη διαδικασία μέχρι να πάρει έντονο καφέ χρώμα
  • Πρόσθεσε το ζεστό ζουμάκι λίγο, λίγο και ανακάτευε για περίπου 15 λεπτά και πέρασε και πάλι από τη σήτα. Αλατοπιπέρωσε…
  • Άφησε το κρέας να κρυώσει λίγο και κόψε σε λεπτές φετούλες. Σέρβιρε σε ζεστό πιάτο μαζί με τη σάλτσα
  • Σέρβιρε με πολέντα που δένει υπέροχα…. Κάνε κλικ εδώ για να δεις πως θα την ετοιμάσεις!

Tip

Τι είναι το μαγείρεμα braise; Κάνε κλικ εδώ

Read More

And More