Μουσακάς με σάλτσα από φακές

2 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Αντικατάστησε τον κιμά με μια νόστιμη και εύκολη σάλτσα φακής… ετοίμασε μια πεντανόστιμη μπεσαμέλ και μπόλικο τυρί για το σερβίρισμα!

Συστατικά

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα
  • 375 γρ. φακές
  • 4 μέτριες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 125 ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για την κρέμα: 90 γρ. βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml γάλα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ.σ. μοσχοκάρυδο
  • Για το γαρνίρισμα: 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 60 γρ. τυρί cheddar
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσει. Πρόσθεσε τις ντομάτες, το πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο και τις φακές
  • Άφησε το μείγμα να βράσει και χαμήλωσε τη φωτιά να πιουν οι φακές το ζουμάκι τους (περίπου 1 ώρα)
  • Πλύνε και καθάρισε τις μελιτζάνες και κόψε σε παχιές φέτες. Αλάτισε με χοντρό αλάτι και άφησέ τη σε σουρωτήρι να βγάλει τα υγράτης. Ξέπλυνε από το αλάτι, στίψε ελαφρά και ετοίμασε για το τηγάνι
  • Σόταρε ελαφρά σε ελαιόλαδο και άφησε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το λάδι
  • Για τη κρέμα: Λιώσε το βούτυρο σε τηγανάκι και πρόσθεσε το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Σόταρε για 1 λεπτό και πρόσθεσε το γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα. Χαμήλωσε τη φωτιά και συνέχισε για 1 λεπτό ακόμη. Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε το αβγό ανακατεύοντας καλά
  • Στρώσε τις μελιτζάνες, άπλωσε από πάνω τη σάλτσα φακής και στη συνέχεια την κρέμα. Βάλε  από πάνω την τριμμένη φρυγανιά και το τυρί
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στου 200οC για 20-25 λεπτά να πάρει χρώμα

Tip


Read More

And More