Ντόνατ καρδιά με μαρμελάδα και κρέμα

3,5 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά πραγματικά είναι σκέτη απόλαυση! Αυτό το ντόνατ είναι πολύ… special!

Συστατικά

  • Για το ντόνατ
  • 3 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. βούτυρο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • 2/3 φλιτζ. μαρμελάδα φράουλα
  • Για την κρέμα
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 2 κ.σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • 1/4 φλιτζ. βούτυρο μαλακό
  • 1/4 φλιτζ. φυτίνη
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γλυκού αλάτι
  • Για το σερβίρισμα
  • άχνη ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. μαρμελάδα φράουλα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μέτριο μπολ ανακάτεψε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι με τη μαγιά και άφησέ τα στην άκρη.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλάτι να χλιαρύνουν (όχι να βράσουν).
  • Ρίξε το γάλα μέσα στο αλεύρι, τα αυγά και τη βανίλια.
  • Χτύπα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα, καθαρίζοντας τακτικά τα πλάγια του μπολ.
  • Χτύπα σε υψηλή ταχύτητα για άλλα 3 λεπτά.
  • Με ξύλινη κουτάλα ρίξε μέσα το υπόλοιπο αλεύρι και ανακάτεψε. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακιά και να κολλάει.
  • Σκέπασε την επιφάνεια της ζύμης με διαφανή μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες έως ένα 24ωρο.
  • Βουτύρωσε γενναία ένα ταψί σε σχήμα καρδιάς.
  • Με τη βοήθεια μιας βουτυρωμένης σπάτουλας βάλε τη ζύμη στο ταψί και πάτησέ την ελαφρά να ισώσει από πάνω.
  • Σκέπασέ την και άφησέ την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  • Ψήσε για 30 με 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ντόνατ.
  • Άφησέ το να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά, μετά ξεφορμάρισέ το, γύρισέ το ανάποδα και άφησέ το να κρυώσει εντελώς.
  • Για την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι διάλυσε το αλεύρι στο γάλα να μην έχει σβώλους.
  • Βάλτο στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει και να κάνει φουσκάλες.
  • Ανακάτεψέ το στη φωτιά για άλλο ένα λεπτό και ρίξε τη βανίλια και ανακάτεψε.
  • Βάλε την κρέμα σε ένα μικρό μπολ.
  • Σκέπασε την επιφάνειά της με διαφανή μεμβράνη και άφησέ την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα μέτριο μπολ χτύπα το βούτυρο και τη φυτίνη να αφρατέψουν σε υψηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Ρίξε τη ζάχαρη και το αλάτι και χτύπα για ένα ή δύο λεπτά. Ρίξε μέσα και το μίγμα της κρέμας και χτύπα ελαφρά να ανακατευτούν τα υλικά.
  • Μοντάρισμα: Πολύ προσεκτικά, με μακρύ και κοφτερό μαχαίρι (ψωμιού) χώρισε το ντόνατ στα δύο κοβοντάς το οριζόντια.
  • Αφαίρεσε το πάνω μέρος.
  • Βάλε το κάτω μέρος σε πιατέλα. Άπλωσε πάνω μια στρώση μαρμελάδα και από πάνω άπλωσε την κρέμα. Τελείωσε με άλλη μια στρώση μαρμελάδα.
  • Κάλυψε με το άλλο κομμάτι του ντόνατ χωρίς να πιέσεις.
  • Πασπάλισε το ντόνατ με άχνη και διακόσμησε με μαρμελάδα.

Tip


Read More

And More