Πασχαλινά αυγά: Eco- friendly και low budget λύσεις για το Πάσχα

Ένα από τα πιο παραδοσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Πάσχα είναι φυσικά το βάψιμο των αυγών! Μια διαδικασία που πηγάζει από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας και της θρησκευτικής παράδοσης, αλλά έχει γνωρίσει πολλές και διάφορες εναλλακτικές πρακτικές.

Το πατροπαράδοτο βάψιμο των κόκκινων αυγών γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη και σύμφωνα με την εκκλησία, συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Φυσικά, πρόκειται πλέον για μία περισσότερο εθιμοτυπική διαδικασία, γι’ αυτό και γύρω σου μπορείς να βρεις κάθε λογής διαφορετική απόχρωση, αλλά και τεχνική βαψίματος! Θα θυμάσαι σίγουρα και τις πασχαλινές χαλκομανίες που συνηθίζαμε να κολλάμε γύρω από τα αυγουλάκια όταν ήμασταν μικροί!

Αν, λοιπόν, είσαι έτοιμη να «αγκαλιάσεις» την ελληνική παράδοση και να βάψεις φέτος τα δικά σου αυγά, αλλά δεν θέλεις ούτε να σπαταλήσεις πολλά χρήματα, ούτε να… μπλέξεις με χημικές χρωστικές ουσίες που μπορεί να κυκλοφορούν στο εμπόριο, ευτυχώς μπορείς να το κάνεις πανεύκολα και με μεγάλη φαντασία! Και αυτό διότι χρησιμοποιώντας ελάχιστα λαχανικά και τρόφιμα, με minimum κόστος και απολύτως φυσικά θα έχεις τα πιο in style βαμμένα αυγά για το Πάσχα!

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές τεχνικές, ώστε να δημιουργήσεις τα πιο όμορφα και low budget πασχαλινά αυγά!

  • Για κόκκινα αυγά: 1/2 κιλό παντζάρια ξεφλουδισμένα
  • Για κίτρινα αυγά: 250 gr φλούδες κρεμμυδιού
  • Για πορτοκαλί αυγά: 1 ½ φλ. κουρκουμάς
  • Για μωβ αυγά: 1 μικρό κόκκινο λάχανο

Για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις θα χρειαστείς μια δωδεκάδα βραστά αυγά και η βασική διαδικασία είναι ίδια για όλα τα υλικά.

Σε μια κατσαρόλα με τρία λίτρα νερό πρόσθεσε την ποσότητα του κάθε λαχανικού που βλέπεις παραπάνω και βράσε για μισή ώρα, μέχρι το χρώμα που θα πάρει το νερό να είναι σκούρο και «συμπαγές». Άφησε το χρωματισμένο μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα πρόσθεσε ¼ του φλιτζανιού ξύδι. Έπειτα, ρίξε με προσοχή στην κατσαρόλα τα βρασμένα αυγά και άφησέ τα στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ (μέσα στην κατσαρόλα με το χρωματισμένο νερό). Το επόμενο πρωί θα έχεις τα πιο όμορφα και stylish πασχαλινά αυγά!

*tip: Αν θέλεις οι χρωματισμοί να έχουν… εφέ, μπορείς να τυλίξεις κάθε αυγό σε λεπτή γάζα και να το δέσεις με λίγο σπάγκο, ώστε να σχηματιστούν ήπιοι σχηματισμοί στο κέλυφός του.

  • Για καφέ αυγά: 3 φλ. δυνατός καφές φίλτρου

Για αυτή την απόχρωση, η διαδικασία είναι ελαφρώς διαφορετική. Φτιάξε ένα μείγμα δυνατού καφέ στη μηχανή και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πρόσθεσε ¼ του φλιτζανιού ξύδι και βύθισε τα αυγά στο μείγμα. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να παραμείνουν στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Και καλή σου επιτυχία!

And More