Πάστα πορτοκάλι με τραγανή βάση

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Το πορτοκάλι στα γλυκά είναι για πολλούς λατρεία… φαντάσου τώρα σε μια βελούδινη κρέμα, λουσμένη με σος πορτοκάλι και ενδιάμεσα τραγανή βάση από βρώμη και καρύδι! Τα παστάκια σου θα γίνουν απλά εκπλητικά και αρκετά ελαφριά. Η δόση που ακολουθεί θα σου δώσει περίπου 30 από δαύτα για να μην σου λείψουν.

Θερμίδες 200

Συστατικά

  • Για τη σος πορτοκάλι: 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Για τη βάση από ξηρούς καρπούς: ¾ του φλιτζανιού αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • ½ φλιτζάνι βούτρο λιωμένο
  • Για την κρέμα πορτοκάλι: 4 κ.σ. άνθος αραβοσίτου
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
  • 1/3 του φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 1/3 του φλιτζανιού γάλα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ετοίμασε τη βάση: Ανάμειξε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και γύρισε σε ένα ταψάκι 30 εκατοστών περίπου. Πίεσε να έχεις ένα ισοπαχές αποτέλεσμα
  • Ψήσε στο φούρνο στους 180oC για 10-15 λεπτά. Άφησε να κρυώσει
  • Με ένα στρογγυλό κουπάτ κόψε από τη βάση 30 στρογγυλά κομμάτια
  • Για την κρέμα πορτοκάλι: Βάλε μαζί το άνθος αραβοσίτου με τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι σε κατσαρολάκι, πρόσθεσε το χυμό πορτοκάλι και ανακάτεψε ώσπου να ομογενοποιηθεί. Άφησε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς ώσπου να πήξει
  • Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού. Γύρισε την κρέμα σε μεταλλικό μπολ, το οποίο θα βυθίσεις σε άλλο μεγαλύτερο γεμάτο πάγο ή κρύο νερό. Ανακάτεψε για μερικά λεπτά να κρυώσει
  • Για τη σος πορτοκάλι: Ανάμειξε το χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και άφησε να πάρουν βράση. Άφησε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά να μειωθεί ο όγκος του και να σφίξει. Συνέχισε το αργό βράσιμο, ώσπου να πάρεις ένα σιρόπι αρκετά παχύρρευστο ώστε να στέκεται πάνω στο γλυκό σου.
  • Αφού πάρεις την υφή που χρειάζεσαι πρόσθεσε το βούτυρο, άφησε στη φωτιά για μερικά λεπτά ακόμη και απόσυρε, αφήνοντας τη σος να κρυώσει
  • Στήσε το γλυκό σου. Ιδανικά θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσεις τα κουπάτ με τα οποία έκοψες τη βάση ή δακτύλιους με την ίδια διάμετρο. Βάλε κάτω μια βάση από καρύδι, άπλωσε δύο κουταλιές της σούπας από την κρέμα πορτοκάλι. Σκέπασε με μια ακόμη βάση και από πάνω βάλε άλλες δύο γεμάτες κουταλιές κρέμα. Σκέπασε την επιφάνεια της κρέμας με τη σος πορτοκάλι και άφησε το γλυκό λίγη ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρεις. Κάνε το ίδιο με όλα τα υλικά σου

Tip

Αν δυσκολεύεσαι να κόψεις τα παστάκια κάνε το εξής. Ψήσε τη βάση σε μοιρασμένη δύο ταψάκια με τη μισή διάμετρο και ετοίμασε μια μεγάλη τούρτα με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας κάθε βάση ολόκληρη και μοιράζοντας την κρέμα πορτοκάλι σε δύο στρώσεις.

Read More

And More