Πασχαλινά τσουρέκια

4 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Παραδοσιακό, αφράτο και πεντανόστιμο. Είναι το σήμα κατατεθέν του Πάσχα και μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη λύση για πρωινό ή σνακ με τον καφέ σου το απόγευμα. Θέλει υπομονη, μιας και είναι από τις ζύμες που χρειάζονται πολλή ξεκούραση.

Συστατικά

  • 2 1/2 κιλά αλεύρι
  • 8 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 γρ. μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
  • 2 κ.γ αλάτι
  • 3 βανίλιες
  • Το χυμό και το ξύσμα
  • 8 γρ. μαχλέπι
  • 8 γρ. κακουλέ
  • Λίγο Αλεύρι
  • 200 γρ. μαγιά
  • Λίγο χλιαρό νερό
  • Νιφάδες αμυγδάλου για το γραρνίρισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ανακάτεψε το νερό, λίγο αλεύρι και τη μαγιά σκέπασέ τον και άφησε στην άκρη για μια ώρα
  • Σε μεγάλη λεκάνη ανακάτεψε το αλεύρι, τις βανίλες, το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ, και το ξύσμα πορτοκαλιού
  • Σε μίξερ χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού
  • Την ίδια ώρα λιώσε σε ένα κατσαρολάκι τη μαργαρίνη με το λάδι. Ζέστανε παράλληλα και το γάλα σε άλλο σκεύος
  • Πρόσθεσε στα στεγνά υλικά το χυλο με τη μαγιά, τα αυγά και το γάλα. Στη συνέχεια βάλε τη μισή ποσότητα από τη μαργαρίνη
  • Ζύμωσε στη λεκάνη καλά και πρόσθεσε και την υπόλοιπη μαργαρίνη. Συνέχισε το ζυμωμα
  • Σκέπασε την λεκάνη με ένα πανί και άφησε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες
  • Πιάσε και πάλι τη ζύμη και ξαναζύμωσε. ‘Αφησε άλλη μια ώρα να φουσκώσει σκεπασμένη
  • Πλέξε τα τσουρέκια σου σε ό, τι σχέδιο θέλεις και άφησε πάλι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. (Ο φούρνος με αέρα είναι ιδανικός σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία)
  • Άλειψε με τους κρόκους αυγών που έχεις κρατήσει, αφού τους χτυπήσεις με λίγο χλιαρό νερό
  • Πασπάλισε με τα αμύγδαλα
  • Ψήσε στους 170oC στον αέρα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα!

Tip

Το μαχλέπι και ο κακουλές είναι τα συστατικά που θα δώσουν τη χαρακτηριστική γεύση στο τσουρέκι. Ζήτησέ τα στο super market

Read More

And More