Συνταγή για ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι

18 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
1
Mερίδες
Δύσκολη
Βαθμός δυσκολίας

Colombia di Pasqua! Έτσι, ονομάζεται αυτό το πασχαλινό τσουρέκι που δημιούργησαν οι Ιταλοί στην προσπάθεια τους να κάνουν το καθολικό Πάσχα πιο γευστικό. Σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σου την αυθεντική συνταγή. 

Συστατικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο, ανάλατο
  • 100 ml πλήρες γάλα
  • 100 γρ. φλούδα πορτοκαλιού
  • 30 γρ. νωπή μαγιά
  • 3 κρόκοι αβγών
  • 1/2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. της σούπας μέλι
  • 100 γρ. αμυγδαλόπαστα
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • (για το γλάσο): 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 100 γρ. τριμμένα αμύγδαλα
  • 50 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα
  • 2 κουτ. της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 2 ασπράδια αβγού

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το γάλα και τη μαγιά. Ανακατεύεις. Προσθέτεις 100 γρ. από το αλεύρι σου, ανακατεύεις και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 40 λεπτά, προκειμένου να φουσκώσει. Μόλις περάσει το διάστημα αυτό, προσθέτεις άλλα 100 γρ. αλεύρι και το αφήνεις πάλι στην άκρη για 40 λεπτά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο.
  • Στο ίδιο μπολ, προσθέτεις το βούτυρο, το υπόλοιπο αλεύρι και την μισή ποσότητα ζάχαρης. Ανακατεύεις ή χρησιμοποιείς ένα μίξερ χειρός και ενοποιείς τα υλικά σου. Αφήνεις στην άκρη για 2 ώρες και 40 λεπτά, για να φουσκώσει.
  • Μόλις περάσει η ώρα, προσθέτεις την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και τις φλούδες από τα δύο φρούτα. Χτυπάς τους κρόκους και τους προσθέτεις και αυτούς. Ενοποιείς σε μία κουζινομηχανή τα υλικά σου και σχηματίζεις την ζύμη σου. Αν είναι υπερβολικά κολλώδης, αραίωσε με λίγο ακόμη αλεύρι.
  • Ζαχαρώνεις τα κομμάτια πορτοκαλιού και την αμυγδαλόπαστα. Ζυμώνεις, για να ομογενοποιηθεί το μείγμα σου. Σκεπάζεις τη ζύμη σου και αφήνεις στην άκρη να φουσκώσει για 8 ώρες.
  • Πλάθεις τη ζύμη σου ξανά και τις δίνεις ένα πιο εύκολο μείγμα. Μοιράζεις το μείγμα σου σε μία φόρμα για κολόμπα. Σκεπάζεις και αφήνεις να φουσκώσει μόνο του για άλλες 2 ώρες.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το τριμμένο αμύγδαλο, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτεις τα ασπράδια και ενώνεις. Αλείφεις το τσουρέκι σου με αυτό το μείγμα και ρίχνεις λίγα αμύγδαλα.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50 λεπτά.
  • Μοιράζεις σε κομμάτια.

Read More

And More