Συνταγή για νηστίσιμο (vegan) πασχαλινό τσουρέκι

4 ώρες και 40 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
2
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Χωρίς αβγά και χωρίς γαλακτοκομικά! Ναι, το κλασικό πασχαλινό τσουρέκι που τιμάς κάθε χρόνο με όλη σου την καρδιά γίνεται vegan! 

Συστατικά

  • 50 γρ. νωπή μαγιά
  • 4 κουτ. της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/4 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουτ. του γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουτ. του γλυκού μαστίχα
  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια χυμός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα μπολ, περιχύνεις το νερό και διαλύεις εκεί μέσα τη μαγιά. Προσθέτεις το αλεύρι και τις κουταλιές μαύρης ζάχαρης. Ανακατεύεις και σκεπάζεις το μπολ με μία πετσέτα. Το αφήνεις να φουσκώσει για 40 λεπτά.
  • Σε μία μεγάλη λεκάνη, αναμειγνύεις το μαχλέπι, την μαστίχα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το αλάτι και το σπορέλαιο. Ρίχνεις μία βανίλια και αρχίζεις να προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι. Ανακατεύεις και ρίχνεις και το προζύμι σου.
  • Σε μία κουζινομηχανή, χτυπάς τα υλικά σου μέχρι να σχηματιστεί μία αφράτη ζύμη.
  • Μεταφέρεις τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζεις και το αφήνεις στην άκρη για 2 ώρες.
  • Χαράζεις τη ζύμη απαλά με ένα μαχαίρι και αρχίζεις να ενώνεις διαγώνια τις πλεξούδες.
  • Μεταφέρεις τα τσουρέκια σου σε ένα ταψί και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C για 55 λεπτά.
  • Αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και έτοιμο!

And More