Πέννες Ολικής Αλέσεως από δίκοκκο σιτάρι στο φούρνο με λαχανικά

45 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά είδη σιταριού. Η καλλιέργειά του είναι χαμηλή σε απαιτήσεις νερού και ανθεκτική σε ασθένειες, έτσι ενδείκνυται για αειφόρο γεωργία. Για να δημιουργηθούν τα ζυμαρικά Melissa από δίκοκκο σιτάρι, το δίκοκκο σιτάρι μετατρέπεται σε αλεύρι με τη παραδοσιακή μέθοδο του πετρόμυλου. Έτσι το ζυμαρικό έχει ευχάριστα πλούσια υφή και επίγευση ξηρών καρπών ενώ παράλληλα είναι ζυμαρικό υψηλής διατροφικής αξίας. Τα ζυμαρικά από δίκοκκο σιτάρι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μαγγάνιο ενώ αποτελούν και πηγή πρωτεϊνών και φωσφόρου.

Συστατικά

  • 400 γραμμ. Πέννες Ολικής Αλέσεως από δίκοκκο σιτάρι Melissa
  • 500 γραμμ. διάφορα λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, κολοκύθα ή κολοκυθάκι) κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γραμμ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά τριμμένο
  • 200 γραμμ. φέτα με χαμηλά λιπαρά χοντροτριμμένη
  • 200 ml φρέσκο γάλα
  • 2 ασπράδια αυγού χτυπημένα
  • 3 κ. σούπας φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή 1 κ. γλυκού ξερή
  • 4 κ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1 κ. γλυκού ξερός
  • Αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τα σουρώνουμε.
  • Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί και τα ραντίζουμε με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά στους 180˚C στον αέρα.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο χωρίς να τον σβήσουμε.
  • Ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και τα μυρωδικά και τα 2/3 των τυριών και ανακατεύουμε έτσι ώστε όλα τα υλικά να απλωθούν στο ταψί ομοιόμορφα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το γάλα και τα υπόλοιπα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε με το μείγμα το φαγητό και τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tip

Για έξτρα γεύση, σέρβιρε με μερικά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου!

Read More

And More