Πετιμέζι

1 1/2 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Το σιρόπι από τα σταφύλια είναι ένα υλικό που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο σε δεκάδες συνταγές. Γι’ αυτό, τώρα που τα σταφύλια είναι σε αφθονία, προμηθεύσου μπόλικα και φτιάξε δικό σου πετιμέζι για τις συνταγές όλου του χρόνου.

Συστατικά

  • 4-5 κιλά μαύρο σταφύλι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Οι παλιές έβαζαν στάχτη από καθαρό ξύλο στο μούστο. Αυτό όμως γινόταν για να καθαρίσει από τα σκουπιδάκια κατά τη διάρκεια του βρασμού. Εσύ απλά χρησιμοποίησε σήτα για να σουρώσεις το χυμό των σταφυλιών και είσαι εντάξει.
  • Στύψε λοιπόν τα σταφύλια με τα δάχτυλά σου πάνω από μια σήτα. Προσπάθησε να βγάλεις όσο περισσότερο χυμό μπορείς. Πέταξε τα υπολείμματα. Τώρα έχεις τον γνωστό σε όλους μούστο (με αυτόν μπορείς να κάνεις απίθανη μουσταλευριά [ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ] ή μουστοκούλουρα [ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ]
  • Βάλε το μούστο σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και χαμήλωσε σε μέτρια, αφήνοντας το χυμό να βράσει για 50′ λεπτά τουλάχιστον και να μειωθεί ο όγκος του. Όταν το σιρόπι σου αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες είναι έτοιμο.
  • Άφησε να κρυώσει ελαφρά και φύλαξε σε γυάλινα μπουκάλια και ιδανικά στο ψυγείο. ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις απίθανες συνταγές με πετιμέζι.

Tip


Read More

And More