Πολυσπόρια! Μια παραδοσιακή γλυκιά σούπα

50 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Από μικρός τρελαινόμουν για αυτό το γλυκό. Μια σούπα με όλη την ελληνική γεωργική παραγωγή, σερβιρισμένη με γλυκιά ζάχαρη και κανέλα. Πάντα ξεχνούσα την ημέρα του Νοεμβρίου που την ετοίμαζαν. Γι’ αυτό υπάρχει όμως η μαμά! Το γλυκό έδεσμα έχει τις ρίζες του στην αρχαία εποχή. Ήταν προσφορά των Αθηναίων στην θεά Δήμητρα για να έχουν καλή σοδειά τα χωράφια που μόλις είχαν σπείρει με σιτάρι! Αργότερα το έθιμο ενσωματώθηκε στην χριστιανική θρησκεία και τα πολυσπόρια γίνονταν για την Παναγία την Πολυσπορίτισσα, ανήμερα των Εισοδίων της θεοτόκου! 

Συστατικά

  • 1/2 κιλό σιτάρι ολόκληρο
  • 200 γρ. καλαμπόκι
  • 200 γρ. φασόλια, ρεβίθια, φακές (και όποιο άλλο όσπριο, σπόρος σου αρέσει)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Ζάχαρη
  • 100γρ. σταφίδες
  • 100γρ. ρόδι
  • Φουντούκια ωμά, ανάλατα
  • Κανέλα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Μούσκεψε το σιτάρι και τα όσπριά σου από το περασμένο βράδυ
  • Βάλε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν. Αφού πάρει βράση, χαμήλωσε και άφησε να σιγοβράσουν καλά. Πρόσθεσε το αλάτι
  • Η γλυκιά σου σούπα θα χυλώσει και θα βράσει. Πρόσθεσε λίγη ζάχαρη (μην το παρακάνεις, μπορεί ο καθένας να προσθέσει όση θέλει μετα στο πιάτο του
  • Ρίξε τις σταφίδες, το ρόδι, τα φουντούκια και την κανέλα και σέρβιρε

Tip

Μην βιαστείς στο βράσιμο. Τα σποράκια σου, που φυσικά έχουν μουλιάσει καλά, θέλουν ώρα για να μαλακώσουν

Read More

And More