Ψωμί ολικής με κανέλα και σταφίδες

3 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Γιατί να μην αντικαταστήσεις τη φρυγανιά στο πρωινό σου με μια φέτα γλυκό ψωμί, αρωματισμένο με κανέλα και σταφίδες; Ο συνδυασμός της κανέλας με το αλεύρι ολικής άλεσης βοηθά στον περιορισμό της αποθήκευσης λίπους… το ήξερες;

80 θερμίδες/Η φέτα

Συστατικά

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα (όχι καυτό)
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε τις σταφίδες σε καυτό νερό να φουσκώσουν για να μην στεγνώσουν τη ζύμη σου. Άφησέ τες στο νερό όσο χρειαστεί μέχρι να τις προσθέσεις στη ζύμη
  • Βάλε τη μαγιά στο γάλα ανακάτεψε καλά και άφησε στην άκρη για μισή ώρα να ενεργοποιηθεί
  • Βάλε σε λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά με το γάλα και ζύμωσε να πάρεις μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο χλιαρό νεράκι
  • Σκέπασε τη λεκάνη και άφησε σε ζεστό μέρος (όχι πολύ ζεστό και ψήσεις το ψωμί) να διπλασίασει τον όγκο του για μία ώρα
  • Ζύμωσε πάλι το ζυμάρι και άνοιξε απαλά χωρίς να το παιδέψεις πολύ σε παραλληλόγραμμο παχύ φύλλο. Πασπάλισε με κανέλα το εσωτερικό και τις σταφίδες, αφού τις στραγγίξεις
  • Τύλιξε το ζυμάρι να κλείσεις τα υλικά στο εσωτερικό του και βάλε το ζυμάρι σε παραλληλόγραμμο ταψί. Άφησε πάλι να φουσκώσει για μία ώρα
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου μισή ώρα. Βγάλε από το φούρνο και ξεφόρμαρε για να μην ιδρώσει το ψωμί στη φόρμα. Άφησε να κρυώσει

Tip

Τα ζυμάρια έχουν πάντα μια επιπλέον δυσκολία και διαδικασία. Αν αφήσεις τη μαγιά να πάρει το χρόνο της, αλλά και να μην την βάλεις σε πολύ καυτό γάλα ή νερό, τότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Read More

And More