Ratatouille

40' Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Είναι φημισμένο, στους περισσότερους μετά την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων. Γαλλική σπεσιαλιτέ με όλα τα λαχανικά του καλοκαιριού και τα μυρωδικά της Μεσογείου.
Θερμίδες 250/Μερίδα

Συστατικά

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 4 μικρά κολοκυθάκια
  • 2 πιπεριές γλυκές, μια κόκκινη και μια κίτρινη
  • 4 μεγάλες ώριμες τομάτες
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • ½ ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή herbes de Province

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Καθάρισε τις μελιτζάνες. Κόψε στα δύο κάθετα και στη συνέχεια στα τέσσερα. Με κοφτερό μαχαίρι φρόντισε να πάρεις μικρά φετάκια 1.5 εκατοστού.
  • Κόψε τις άκρες από τα κολοκυθάκια και στη συνέχεια στη μέση αν είναι αρκετά παχιά. Κόψε πάλυ σε λεπτές φετούλες, αντίστοιχα με τις μελιτζάνες.
  • Καθάρισε τις πιπεριές από το κοτσάνι και τα σποράκια. Κόψε σε τρία μέρη κάθετα, αφαίρεσε το λευκό μέρος από το εσωτερικό και κόψε σε μικρά κομμάτια-μπουκιές.
  • Πλύνε τις ντομάτες καλά. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι χάραξε ελαφρά έναν σταυρό στο κάτω μέρος καθεμιάς. Βάλε σε νερό που βράζει για 20” δευτερόλεπτα και αφαίρεσε τις ντομάτες. Πέταξε το νερό, βάλε πάλι τις ντομάτες στο σκεύος και γέμισε με κρύο νερό. Αφού κρυώσουν τράβηξε την εξωτερική τους μεμβράνη. Κόψε τις τομάτες στα τέσσερα, αφαίρεσε τα σποράκια και κόψε τη σάρκα σε πιο μικρά κομμάτια
  • Σε ένα τηγάνι βάλε 2 κ.σ. ελαιόλαδο να κάψει και πέρασε τις μελιτζάνες για 5′ λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάλε στην άκρη σε απορροφητικό, πρόσθεσε μια κουταλιά λάδι και πέρασε τώρα τα κολοκυθάκια. Κάνε το ίδιο και με τις πιπεριές, φροντίζοντας να μην παραψήσεις τα λαχανικά σου.
  • Καθάρισε τα κλωναράκια το θυμάρι, κρατώντας μόνο τα φυλλαράκια. Σόταρε ελαφρά και το κρεμμύδι, πρόσθεσε το σκόρδο και σβήσε με το κρασί. Πρόσθεσε τις τομάτες και τη μισή ποσότητα το θυμάρι. Βάλε όλα τα λαχανικά στο σκεύος που πρέπει να είναι βαθύ, αλατοπιπέρωσε, σκέπασε και άφησε να ψηθεί όλο το φαγητό μαζί για 5′ λεπτά ακόμη.
  • Μπορείς αν θέλεις να το γκρατινάρεις ελαφρά στο φούρνο, στρώνοντας ένα, ένα τα λαχανικά κυκλικά σε πυρίμαχο σκεύος.
  • Σέρβιρε με λίγο ακόμη θυμάρι.

Tip


Read More

And More