Σκεπαστή μηλόπιτα

2 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Τα μήλα έκαναν την εμφάνισή τους στη λαϊκή και μας έδωσαν έμπνευση για απολαυστική μηλόπιτα. Αυτή η συνταγή είναι λίγο διαφορετική από όσα έχεις δει ως σήμερα. Βασίζεται στο ουίσκι και σερβίρεται με αρωματική ψημένη μαύρη ζάχαρη και κρέμα γάλακτος.

Συστατικά

  • 200 γρ. σταφίδες ξηρές
  • 100 ml. απαλό ουίσκι
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ½ κιλό μήλα ξεφλουδισμένα και καθαρισμένα
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 αυγό χτυπημένο με μια ιδέα γάλα
  • 300ml κρέμα γάλακτος
  • Για τη ζύμη: 500γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • Για την αρωματική ζάχαρη: 140 γρ. μαύρη ζάχαρη (κολλώδης)
  • 10 γρ. άνθος αλατιού
  • Το ξύσμα από 2 λεμόνια.

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Για την αρωματική ζάχαρη: Ζέστανε το φούρνο στους 140oC. Άπλωσε τη μαύρη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού σε μια λαδόκολλα. Βάλε στο φούρνο για ένα τέταρτο της ώρας να στεγνώσει η ζάχαρη. Άφησε να κρυώσει και βάλε στο μπλέντερ να γίνει πάλι σκόνη. Πέρασε από σήτα για να αφαιρέσεις τα χοντροκομμένα κομμάτια και άφησε στην άκρη.
  • Για τη ζύμη: Ανάμειξε το αλεύρι με το βούτυρο στο μίξερ να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και τα αυγά και χτύπησε ώσπου να πάρεις μια ζύμη. Τύλιξε σε μεμβράνη και άφησε στο ψυγείο.
  • Βάλε τις σταφίδες σε ένα κατσαρολάκι με το ουίσκι και 1 κ.γ. ζάχαρη. ‘Αφησε το μείγμα να σιγοβράσει και κατέβασε από τη φωτιά.
  • Κόψε τα μήλα σε μεγάλες φέτες και λιώσε το βούτρο σε ένα κατσαρολάκι. Πρόσθεσε τα μήλα και στη συνέχεια τη μισή ποσότητα της καστανής ζάχαρης, την κανέλα και μια ιδέα ουίσκι. Μαγείρεψε τα μήλα για 3′ με 4′ λεπτά να πάρουν χρώμα και βάλε σε σήτα να στραγγίξουν από τα πολλά υγρά.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 160oC, αλεύρωσε ένα ταψί 28 εκατοστών και άνοιξε τη ζύμη σου. Τα 2/3 της ζύμης άνοιξέ τα σε ένα φύλλο αρκετά λεπτό και στρώσε στο ταψί. Άφησε και πάλι να κρυώσει για 20′ λεπτά. Τρύπησε με ένα πιρούνι τη ζύμη και ψήσε για 10′ λεπτά. Βγάλε από το φούρνο, άλειψε με το αυγό και επίστρεψε το στο φούρνο για 5′ λεπτά. Κάνε το ίδιο άλλη μια φορά, αλείφοντας με αυγό και ψήνοντας και πάλι.
  • Άφησε να κρυώσει και πρόσθεσε το μήλο και τις σταφίδες αφού τις στραγγίξεις. Κράτησε το ουσίκι στην άκρη.
  • Άνοιξε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και σκέπασε, τυλίγοντας τις άκρες να σφραγίσεις τη γέμιση καλά στο εσωτερικό. Άλειψε με το υπόλοιπο αυγό, πασπάλισε με την καστανή ζάχαρη που έμεινε και βάλε στο φούρνο, στους 180oC για 20′ λεπτά.
  • Σέρβιρε την τάρτα με την κρέμα γάλακτος ελαφρώς χτυπημένη, το αρωματισμένο ουίσκι και τη ζάχαρη στο πλάι για να πασπαλίζεις και να ραντίζεις το κομμάτι της μηλόπιτας.

Tip

Αν σε παιδεύει η ζύμη και κυρίως η αναμονή, αναζήτησε στο super market νωπή, έτοιμη ζύμη για τάρτα! 

Read More

And More