Σπανακόπιτα με μανιτάρια

1,5 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Σπανακόπιτα με μανιτάρια; Νοστιμιά και υγεία σε κάθε μπουκιά!

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 4 κούπες αλεύρι
  • 2 κούπες νερό χλιαρό
  • 1 κουταλιά λάδι, 1 ξίδι
  • 1 κούπα λάδι, 1 βούτυρο (ή μαργαρίνη) λιωμένο (για το ράντισμα των φύλλων)
  • Για τη γέμιση:
  • 4 μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ποτήρι λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι και το ξύδι. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο καθώς ζυμώνουμε για να γίνει η ζύμη μαλακή.
  • Την ζυμώνουμε για αρκετή ώρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια. Τα κομματάκια αυτά τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας σε μικρά φυλλαράκια, τα ενώνουμε ανά 2 με λίγο βούτυρο και ανοίγουμε με τον πλάστη 8 φύλλα.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σοτάρουμε το σπανάκι με το λάδι, ρίχνουμε τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
  • Στρώνουμε στο ταψί τα 4 φύλλα αφού τα ραντίσουμε ένα-ένα με το μείγμα από το λάδι και το βούτυρο και αφού βάλουμε πάνω τη γέμιση σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Αλείφουμε την πίτα με λίγο νερό και βούτυρο και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς για σχεδόν μια ώρα.

Tip

Εάν δεν θέλεις να ανοίξεις φύλλο, χρησιμοποίησε δύο έτοιμα φύλλα σφολιάτας ή έτοιμο χωριάτικο φύλλο!

Read More

And More