Μηλόπιτα

1 Ώρα και 30 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

H μηλόπιτα είναι κάτι σαν το… εθνικό γλυκό για τους Αμερικανούς! Έτσι, η πανέμορφη Rachel έχει τη δική της ξεχωριστή συνταγή για σπιτικη, τραγανή μηλόπιτα!

Συστατικά

  • Για τη ζύμη: ¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1,5 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 18 κ. σ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κυβάκια
  • 7 με 10 κ.σ. παγωμένο νερό
  • Για τη γέμιση: περίπου 2 κιλά μήλα Σμιθ
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • ¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • ¼ φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
  • ¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γλ κανέλα
  • 1 κ. Γλ μοσχοκάρυδο
  • 3 κ.σ. Κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρόκο
  • 1 κ.σ. Κρέμα γάλακτος
  • Λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Για τη Ζύμη: Βάλε στο μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Πρόσθεσε το βούτυρο και χτύπα μεχρι η ζύμη να γίνει σαν ψίχουλα. Ενώ το μίξερ γυρίζει πρόσθεσε λίγο λίγο το νερό μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί, να μην είναι υγρή και να μην κολλάει, όχι παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα.
  • Χώρισε τη ζύμη στα δύο, πλάσε την σε σχήμα δίσκων, τύλιξέ την με διαφανή μεμβράνη και βάλτην στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή αποβραδίς.
  • Για τη Γέμιση: Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, άνοιξε το ένα μέρος της ζύμης σε στρογγυλό φύλο, πάχους περίπου 2 εκατοστών. Στρώστο σε ταρτιέρα 22 εκατοστών βάθος και κόψε ό,τι περισσέψει. Σκέπασέ το με μεμβράνη και βάλτο για μία ώρα στο ψυγείο.
  • Άνοιξε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα στρογυλλο φύλλο πάχους περίπου 2 εκατοστών. Χρησιμοποίησε ένα στρογγυλεμένο κουπάτ περίπου 2 εκατοστών για κόψεις τη ζύμη σε περίπου 70 κομμάτια. Ξανάνοιγε το φύλλο κάθε φορά. Βάλε τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί και βάλτα στο ψυγείο για 30 λεπτά
  • Καθάρισε τα μήλα. Κόψε τα μισά σε λεπτές φέτες και τα υπόλοιπα σε κομμάτια των 2,5 εκατοστών.
  • Ανακάτεψε τα μήλα, το ξύσμα, το χυμό, τις ζάχαρες, το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ. Βάλε τη γέμιση στην ταρτιέρα κάνοντας ένα μικρό λοφάκι προς το κέντρο. Ρίξε σε διάφορα σημεία το βούτυρο.
  • Χτύπα το αυγό με την κρέμα σε ένα μικρό μπολ. Άλειψε τις άκρες της τάρτας.
  • Τοποθέτησε τα κομμάτια της ζύμης πάνω από τη γέμιση, δουλεύοντας σε σπιράλ από έξω προς τα μέσα, ανασηκώνοντάς τα ελαφρά. Άλειψε κάθε κομμάτι με αυγό ώστε να κολλήσουν καλύτερα.
  • Άλειψε όλη την πίτα με όσο αυγό απομείνει και πασπάλισέ την με ζάχαρη. Βάλτην στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Βάλε δύο σχάρες, τη μία στη μέση και την άλλη στο κάτω μέρος. Την τελευταία σκέπασέ την με αλουμινόχαρτο για να μαζέψει τυχόν υγρά που θα βγάλει η μηλόπιτα.
  • Ψήσε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα. Χαμήλωσε στους 180 και ψήσε για άλλη μία ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη και τα υγρά από μέσα να βράσουν. Αν η πίτα μοιάζει να ψήνεται πολύ γρήγορα σκέπασέ την με αλουμινόχαρτο.
  • Άφησέ την να κρυώσει πριν σερβίρεις

Tip


Read More

And More