Συνταγή για μπακαλιάρο ογκρατέν

1 ώρα
Χρόνος προετοιμασίας
50 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Ο μπακαλιάρος είναι θρεπτικός και σε συνδυασμό με τις πατάτες και τη μπεσαμέλ γίνεται super απολαυστικός. 

Συστατικά

  • 1 κ. παστός μπακαλιάρος καθαρισμένο καλά και κομμένος σε μικρά καρέ
  • 3 κιλά πατάτες κομμένες σε καρέ
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 500 κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. κορνφλάουρ
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Γεμίζεις ένα μεγάλο μπολ με νερό και βάζεις τον μπακαλιάρο
  • Τον αφήνεις στο ψυγείο για  24  ώρες αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές
  • Αφαιρείς τα κόλλα και την πέτσα  και τον βράζεις για 5 περίπου λεπτά
  • Τηγανίζεις τις πατάτες μέχρι να πάρουν χρώμα
  • Σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο αρχικά και στη συνέχεια τον μπακαλιάρο
  • Προσθέτεις  τις πατάτες και ανακατεύει με την ξύλινη κουτάλα
  • Αφαιρείς το τηγάνι από την εστία και προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνεις το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το φύλλο δάφνης
  • Το αφαιρείς από την εστία
  • Σε ένα μπολ λιώνεις 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και προσθέτεις το κορνφλάουρ ανακατεύοντας  καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν
  •  

    Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και συνεχίζεις το ανακάτεμα

  • Ρίχνεις το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι
  • Τα μεταφέρεις σε μια κατσαρόλα και τα βράζεις σε χαμηλή φωτιά για 10 περίπου λεπτά
  • Ρίχνεις τα 2/3 της σάλτσας στον μπακαλιάρο, ανακατεύεις προσεχτικά και τον μεταφέρεις σε ένα ταψί
  •  Ρίχνεις την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και αφήνεις να ψηθεί  για ακόμη 20 λεπτά

Read More

And More