How to… καραμελωμένα κρεμμύδια! Έχουμε όλα τα μυστικά!

Eίναι η “μελαχρινή” γαρνιτούρα σε δεκάδες πιάτα… πώς θα την ετοιμάσεις όμως;
Χρειάζεσαι ένα βαθύ τηγάνι (κατά προτίμηση όχι αντικολλητικό), ελαιόλαδο ή βούτυρο (εγώ θα έβαζα ελαιόλαδο για άρωμα) και υπομονή. Υπολόγισε στα επιπλέον πως ίσως χρειαστεί να βάλεις 1 κ.γ. ζάχαρη για να δώσεις ακόμη πιο έντονη καραμελωμένη υψή και φυσικά νεράκι. Ναι κι εγώ στην αρχή νόμιζα πως η ζάχαρη είναι υποχρεωτική, αλλά έμαθα πως τα κρεμμύδια έχουν ζάχαρα από μόνα τους, τα οποία βγαίνουν κατά τη διαδικασία και καραμελώνουν φυσικά την παρασκευή σου.

Καθάρισε λοιπόν τα κρεμμύδια, κόψε στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φετούλες.
Βάλε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίξε τα κρεμμύδια μέσα. Γύρισε να λαδωθούν και να μαραθούν ελαφρά. Φρόντισε να χαμηλώσεις εγκαίρως τη φωτιά για να μην καεί.
Χαμήλωσε τη φωτιά στο μισό και άφησε τα κρεμμύδια για μισή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους και να καραμελώσουν, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Εδώ μπορείς να προσθέσεις τη ζάχαρη αν θέλεις και λίγο νεράκι αν βλέπεις πως τα κρεμμύδια σου έχουν αφυδατωθεί “επικίνδυνα”!
Το μυστικό είναι να αφήνεις τα κρεμμύδια να κολλάνε στον πάτο του τηγανιού, ώστε να βγάλουν τα ζάχαρα και να καραμελώσουν και να τα ανακατεύεις λίγο πριν αρχίσουν να καούν. Έτσι και χρώμα υπέροχο θα πάρουν και γεύση! 

Αφού το κρεμμύδι σου είναι έτοιμο κλείσε σε βαζάκι καυτό όπως κάνεις και με την μαρμελάδα. Φρόντισε να έχεις βάλει τα βαζάκια στο φούρνο για λίγο να ζεσταθούν, γέμισε μέχρι το χείλος κλείσε το καπάκι και γύρισε το βάζο ανάποδα. Μπορείς να φυλάξεις έτσι τα κρεμμύδια σου για περισσότερο καιρό. Γάρνιρε τη φάβα, τον πουρέ, σαλάτα από όσπρια ή ακόμη και ελαφριά ριζότο ακι δώσε έξτρα γεύση σε κάθε σου πιάτο! 

Read More

And More