Η τεχνική του… ποσαρίσματος! Για ελαφριά γλυκά με φίνα γεύση και άρωμα

Ευρωπαϊκός αέρας στα ζουμερά φρούτα…
Πρόκειται για φρούτα… βρασμένα σε πολύ ελαφρύ σιρόπι αρωματισμένο με φίνα γλυκά κρασία ή μπράντι και μυρωδικά. Η τεχνική του ποσαρίσματος των φρούτων είναι απλή, αλλά και πολύ απαιτητική. Αν φυσικά δεν θέλεις το φρούτο να γίνει μερμελάδα ή το σιρόπι του να σου θυμίζει νερό! Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Ποιά φρούτα μπορούν να γίνουν ποσέ;
Οι καλύτεροι πελάτες της τεχνικής είναι φυσικά τα αχλάδια! Αλλά μπορείς να επιλέξεις και μήλα… Αν πάλι βρίσκεσαι στο καλοκαίρι, διάλεξε ροδάκινα, δαμάσκηνα, βανίλιες και νεκταρίνια (με μια μικρή επιφύλαξη πως τα νεκταρίνια θα ξεφλουδίζουν δύσκολα.

Σε τι… μείγμα θα βράσουν;
Το υγρό στο οποίο θα βράσει το φρούτο είναι επίσης πολύ σημαντικό. Όσο βράζει, τόσο διεισδύει στη σάρκα του και του χαρίζει αρώματα και γεύση. Λευκά και κόκκινα κρασιά επιδορπίου (όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται τα γλυκά κρασιά), χυμοί και λικέρ φρούτων (εδώ πρέπει να προσέξεις τον συνδυασμό, αν όχι να διαλέξεις χυμό ή λικέρ από το ίδιο φρούτο) και φυσικά νερό (το οποίο συμπληρώνει πάντα όπου χρειαστεί. Κράτησε αυτή τη δοσολογία – Για κάθε 2 μέρη υγρών της επιλογής σου βάλε 1 μέρος ζάχαρη (ή και λιγότερη αν πιστεύεις πως το φρούτο από μόνο του είναι αρκετά γλυκό)

Προετοιμασία – Αν πρόκειται για αχλάδι, μήλο ή κάποιο άλλο φρούτο με σφιχτή σάρκα τότε καλό είναι να το ξεφλουδίσεις για να βράσει πιο εύκολα και ανα πορροφήσει τους χυμούς. Αν βάλεις ροδάκινο και δαμάσκηνα, τότε βάλε στην κατσαρόλα με τη φλούδα και αφαίρεσε την αφού έχει βράσει. Σε 10-15 λεπτά το ποσέ σου θα είναι έτοιμο. Μπορείς να δέσεις λίγο πρισσότερο το σιρόπι σου, βράζοντας λίγο ακόμη χωρίς τα φρούτα και να αρωματίσεις με κανέλα, γλυκάνισο και γαρίφαλο.

Read More

And More