Μελιτζάνες για… μουσακά! Ποιες να επιλέξεις και πως να τις προετοιμάσεις;

Όταν ακούς μουσακά, το πρώτο που σκέφτεσαι είναι οι μελιτζάνες…
Μπελαλίδικο πράγμα! Έχει όμως κι η μελιτζάνα τα μυστικά της… Ποια ποικιλία να διαλέξεις; Τι προετοιμασία πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις να στρώνεις το μουσακά;

Βήμα 1ο – Οι μελιτζάνες έχουν διάφορες ποικιλίες: Τασκώνικη, φλάσκα, λευκή η οποία καλλιεργείται στη Σαντορίνη, πράσινη στην Τήνο! Φυσικά εσύ έχεις δει τις πιο κλασικές δηλαδή τις φλάσκες – στρογγυλή και μακρόστενη σε σκούρο μελιτζανί χρώμα, την λεπτή και μακρόστενη σε σκούρο χρώμα και την τσακώνικη που κάνει ανοιχτόχρωμα λιλά νερά στην επιφάνειά της. Για τον μουσακά καλό είναι να επιλέξεις φλάσκες που είναι φαρδιές και θα στρωθούν καλύτερα στο ταψί.

Βήμα 2o – Οι μελιτζάνες πρέπει να στεγνώσουν πριν μπουν στο μουσακά. Και αυτό φυσικά γίνεται με το αλάτι. Αν τις αφήσεις σε σουρωτήρι με μπόλικο χοντρό αλάτι, τότε θα βγάλουν  τα υγρά τους. Άφησε στο σουρωτήρι για τουλάχιστον μισή ώρα και στη συνέχεια πίεσε καλά να φύγουν τα έξτρα υγρά. Ξέπλυνε να φύγει το παραπανίσιο αλάτι.

Βήμα 3ο – Καλό είναι να αποφύγεις το τηγάνισμα και να προετοιμάσεις τις μελιτζάνες στο γκριλ του φούρνου σου. Λάδωσε τις φέτες μελιτζάνας με λίγο ελαιόλαδο και άφησέ τες να ψηθούν για 15′-20′ λεπτά.

Είσαι έτοιμη να φτιάξεις το μουσακά…

Read More

And More