Μήπως κόβει το αυγολέμονο και σε αφήνει… μετεξεταστέα στο μαγείρεμα;

Ω! Ναι… η τέχνη του αυγολέμονου είναι για τις παραδοσιακές μαγείρισσες κάτι σαν παράσημο (από τα πρώτα η αλήθεια είναι) τιμής και απόδειξης της μαγειρικής τους τέχνης. Το μυστικό της ελληνικής σούπας (σχεδόν καμία από τις παραδοσιακές σούπες δεν γίνεται με άλλον τρόπο), αλλά και η βελούδινη ξινή σος για τα ντολμαδάκια, το φρικασέ, τα γεμιστά κολοκυθάκια και τόσα άλλα φαγητά! Τι; Δεν έχεις καταφέρει ακόμη να του πάρεις τον αέρα; Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ! 

1. Πρώτα και κύρια φρόντισε τα υλικά σου: Βγάλε τα αυγά από το ψυγείο πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα, αφού πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματιού. Στίψε το λεμόνι σου και απομάκρυνε τα κουκούτσια. Σημείωσε αν η συνταγή θέλει κορν φλάουρ για να δέσει η σάλτσα γιατί αυτό θα πρέπει να το λιώσεις στο λεμόνι πριν το ενσωματώσεις στα αυγά. Χτύπησε πολύ καλά τα υλικά. Μην κοιτάς που η μαμά σου έχει πάρει τον αέρα του πηρουνιού. Αν σε δυσκολεύει πάρε ένα σύρμα… 

2. Το ζεστό κρύο και το κρύο ζεστό! Η διαδικασία της ενσωμάτωσης του αυγολέμονου στο φαγητό είναι και η πιο κρίσιμη για την επιτυχία της συνταγής. Φροντίζεις το αυγολέμονο να είναι σε μεγάλο και βαθύ πιάτο. Παίρνεις με μια κουτάλα ζουμί από το φαγητό σου και το ρίχνεις πολύ σιγά στο αυγολέμονο, το οποίο και ανακατεύεις χωρίς να σταματάς. Συνέχισε να “ζεσταίνεις” το αυγολέμονο κουταλιά, κουταλιά μέχρι να γεμίσει το μπολ και μετά γύρισε το μπολ μέσα στην κατσαρόλα. Θυμήσου! Αού προσθέσεις το αυγολέμονο στο φαί, δεν πρέπει να το ζεστάνεις για πολύ ώρα για να μην ψηθεί το αυγό.

Chef Tip: Κι ένα ακόμη μυστικό! Οι μεγάλοι σεφ και οι ειδικοί της μαγειρικής δεν βάζουν ποτέ ολόκληρο το αυγό στο αυγολέμονο. Βάζουν μόνο τους κρόκους! Δοκίμασέ το και δεν θα ξαναβρεις μικρά κομματάκια ασπράδι στη σούπα σου. Κράτησε το ασπραδι στο ψυγείο για κάποια γρήγορη και ελαφριά ομελέτα ή μαρέγγα για τα γλυκά σου.

Read More

And More