Τι είναι η σούπα κοσνομέ;

Είναι η πιο διάσημη και ντελικάτη τεχνική για σούπα και εδώ θα μάθεις πως γίνεται…
Κονσομέ λέγεται η σούπα που με τον τρόπο που θα τη μαγειρέψεις θα σου αφήσει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα των υλικών σου σε ένα διάφανο, καθαρό ζουμάκι, χωρίς κομμάτια και… θολούρες! Σερβίρεται συνήθως με βραστά λαχανικά, τα οποία έχουμε βράσει ξεχωριστά.

Βάλε τα υλικά σου σε μια όσο γίνεται πιο ψηλά κατσαρόλα (το μυστικό είναι τα τοιχώματα να είναι πιο ψηλά από τη διάμετρο του πάτου της). Βάζεις μυρωδικά, κρεμμύδι, καρότο και σέλερι ή και άλλα λαχανικά που σου αρέσουν, κρέας ή κοτόπουλο και – το μυστικό της – ασπράδια αυγού χτυπημένα. Όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με ζωμό της επιλογής σου σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα να μην πιάσει στον πάτο και να μην στερεοποιηθεί το ασπράδι. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει τα στερεά υλικά σου ανεβαίνουν στην επιφάνεια σε μία μάζα και κάνουν ένα νόστιμο καπάκι για τη σούπα σου. Πρόσεξε να μην φτάσει ποτέ η σούπα σε σημείο βρασού και να κοχλάσει, αλλά να σιγοβράζει. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει έτσι για 45′ λεπτά με μία ώρα. Όλα τα στέρεα υλικά μένουν στην επιφάνεια και από κάτω δημιουργείται το πιο νόστιμο καθαρό ζουμάκι με τα αρώματα και τις γεύσεις από όλα σου τα υλικά. Πέρασε τη σούπα από σήτα για να διαχωρίσεις τα στερεά από τα υγρά και σέρβιρε με τα λαχανικά σου.

*Θυμάσαι που η μαμά ή η γιαγιά είχε ένα περίεργο σκεύος σαν μεγάλο τρόπαιο με βρυσούλα στο κάτω μέρος; Ε, λοιπόν αυτό ήταν σκεύος για σούπα κοσνομέ. Αφού ψηνόταν η σούπα, τη σέρβιραν από τη βρυσούλα, παίρνοντας έτσι το ζουμάκι και όχι τα στερεά υλικά! 

Read More

And More