Τραχανόπιτα

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η παράδοση είναι κάτι που πάντα μας ιντριγκάρει. Έφιταχνει η γιαγιά σου τραχανόπιτα; Καιρός να δοκιμάσεις να την κάνεις μόνη σου, σε μια συνταγή που δεν έχει φύλλα για να την κάνεις εύκολα και γρήγορα.

Συστατικά

  • 1 1/2 λίτρο ζωμό κότας
  • 200 γρ. γλυκό τραχανά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Περίπου 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γρ. φέτα τριμμένη
  • 180 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 αυγά
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε το ζωμό στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και ρίξε τον τραχανά να βράσει. Ανακάτευε συχνά και μόλις απορροφήσει όλα τα υγρά, βγάλε από τη φωτιά και άφησε τον τραχανά να κρυώσει καλά.
  • Σε λίγο λάδι τσιγάρισε το κρεμμύδι να γυαλίσει και κατέβασε από τη φωτιά.
  • Βάλε σε μπολ τα τυριά και τον μαϊντανό και πρόσθεσε τον τραχανά όταν κρυώσει καλά.
  • Πρόσθεσε τα 3 αυγά, λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το αλεύρι. Ανακάτεψε καλά και αν είναι αρκετά αραιός ο χυλός, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτός, αραίωσε με λίγο χλιαρό νερό.
  • Άλειψε ένα στρογγυλό ταψί με ελαιόλαδο και ρίξε σε αυτό το χυλό. Χτύπησε το αυγό σε ένα μπολάκι και με ένα πινέλο άλειψε την επιφάνεια τις πίτας.
  • Ψήσε στους 170oC, ιδανικά στον αέρα, για 1 ώρα και άφησε να κρυώσει πριν κόψεις την πίτα σε κομμάτια.

Tip

Πάντα βάζε το ταψί λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σκάλα στο φούρνο για να είσαι βέβαιη πως θα ψηθεί και από κάτω η πίτα σου!

Read More

And More