Τριπλοψημένο χταπόδι με γλυκόξινη σαλάτα φινόκιο

2,5 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
6
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Χταπόδι σοταρισμένο, μπρεζέ και στο γκριλ με δροσερή σαλάτα από φινόκιο και μέλι

Συστατικά

Για το χταπόδι:

  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 χταπόδι (κεφάλι και πλοκάμια χωριστά)
  • 3 γλυκοκρέμμυδα σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 2 φλ. ημίγλυκο κόκκινο κρασί

Για τη σαλάτα:

  • 1 πιπερίτσα τσίλι
  • 3/4 φλ. μηλόξυδο
  • 3 κ. σούπας μέλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 φλ. + 2 κ. σούπας ηλιέλαιο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φινόκιο λεπτοκομμένο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 150 βαθμούς και σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  • Βάλε το μισό χταπόδι στο σκεύος, ψήσε για περίπου πέντε λεπτά την κάθε πλευρά, αφαίρεσέ το από το σκεύος και επανάλαβε με το υπόλοιπο.
  • Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο σκεύος και σοτάρισε για περίπου δύο λεπτά.
  • Ρίξε και την πάπρικα, ανακάτεψε για μισό λεπτό και σιγά-σιγά πρόσθεσε το κρασί και άφησε να πάρει βράση.
  • Ξαναγύρισε το χταπόδι στο σκεύος, κάλυψε με το καπάκι και άφησε να σιγοβράσει στο φούρνο για περίπου μιάμιση ώρα.
  • Βγάλε το σκεύος από το φούρνο και άφησε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ζωμό του.
  • Σε ένα τηγάνι ψήσε την καυτερή πιπεριά σε μέτρια φωτιά για περίπου τρία λεπτά, πρόσθεσε το μηλόξυδο, το μέλι και το σκόρδο και άφησέ τα να πάρουν βράση.
  • Αφαίρεσε από τη φωτιά και άφησέ τα να κρυώσουν, πριν τα πολτοποιήσεις στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο το μείγμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ηλιέλαιο και αλάτι.
  • Βγάλε το χταπόδι από τους ζωμούς του, σκούπισε το δέρμα του από τα υγρά και βάλε στο μάτι την γκριλιέρα, αλείφοντας με λίγο ηλιέλαιο.
  • Ψήσε το χταπόδι για περίπου τέσσερα λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Όσο είναι καυτό, άλειψέ το με λίγη από σάλτσα και σέρβιρε με τη σαλάτα από ψιλοκομμένο φινόκιο και καυτερή σάλτσα τσίλι.

Read More

And More