Τυρόπιτα με γιαούρτι

1 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Αυτή η τυρόπιτα έχει την τέλεια κρούστα χάρη στο μίγμα αυγού-βούτυρου που μπαίνει πάνω από τα φύλλα και όχι μέσα στο μίγμα με τα τυριά!

Συστατικά

  • 7 φύλλα κρούστας
  • 400 γραμμ. φέτα βαρελίσια
  • μισό κιλό γραβιέρες τριμμένες (πικάντικη, κανονική, αλμυρή)
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 αυγά
  • 2 φλιτζ. γάλα +4 κ.σούπας ακόμα
  • 80 γραμμ. αγελαδινό βούτυρο
  • μισό ματσάκι δυόσμο και άνιθο ψιλοκομμένα
  • πιπέρι
  • ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο) για τα φύλλα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ θρυμμάτισε τη φέτα και πρόσθεσε την τριμμένη γραβιέρα.
  • Πρόσθεσε τον άνιθο και το δυόσμο, το γάλα, το γιαούρτι και λίγο πιπέρι και ανακάτεψε.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο και άφησέ το μερικά λεπτά να κρυώσει.
  • Ρίξε 2-3 κουταλιές μέσα στο μίγμα με τα τυριά και ανακάτεψε.
  • Άλειψε ένα στρογγυλό ταψί με λίγο ηλιέλαιο.
  • Βάλε κάτω 3 φύλλα κρούστας αλείφοντας το καθένα με λίγο ηλιέλαιο και λίγο βούτυρο λιωμένο. Ρίξε το μίγμα με τα τυριά και άπλωσέ το να πάει παντού.
  • Σκέπασε το μίγμα με τα περισσεύματα των κάτω φύλλων που βγαίνουν από το ταψί.
  • Βάλε πάνω από το μίγμα τα υπόλοιπα 4 φύλλα ως εξής: άλειφε το καθένα με λίγο λάδι και βάζε τα πάνω στην πίτα τσαλακωτά.
  • Χτύπα σε ένα μπολ τα αυγά και ρίξε μέσα όσο βούτυρο έχει μείνει και το γάλα και χτύπα λίγο ακόμη να αφρίσει.
  • Περίχυσε την τυρόπιτα με τα αυγά και κούνα το ταψί να πάει το αυγό παντού.
  • Χάραξε την πίτα σου με ένα μαχαίρι και βάλε την στο φούρνο.
  • Ψήσε μέχρι να ροδίσει το αυγό από πάνω και να έχουν ψηθεί τα κάτω φύλλα περίπου 20 με 30 λεπτά.

Tip

Για έξτρα γεύση, πασπάλισε την τυρόπιτα με λίγο σουσάμι ή μαυροσούσαμο πριν την βάλεις στο φούρνο!

Read More

And More