Χειροποίητα νιόκι γλυκοπατάτας με σάλτσα κρασιού

1 ώρα 30 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
6
Mερίδες
Εύκολη
Βαθμός δυσκολίας

Λαχταριστά νιόκι από γλυκοπατάτα με αρωματική σάλτσα λευκού κρασιούσ

Συστατικά

Για τα νιόκι:

  • 2 γλυκοπατάτες
  • ½ φλ. ρικότα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλυκού αλάτι

Για την σάλτσα:

  • 6 κ. σούπας βούτυρο
  • 1 εσαλότ ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σούπας θυμάρι φρέσκο
  • 2 κ. γλυκού δενδρολίβανο φρέσκο
  • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλ. φλοίδες παρμεζάνας

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην μεσαία θέση.
  • Με ένα πιρούνι τρύπησε τις γλυκοπατάτες γύρω-γύρω και ψήσε για περίπου 45 λεπτά.
  • Κόψε τις πατάτες στην μέση, άφησέ τες να κρυώσουν και έπειτα πολτοποίησέ τες.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τον πουρέ πατάτας με την ρικότα, το αυγό, δύο φλιτζάνια αλεύρι και το αλεύρι.
  • Μόλις το μείγμα ενοποιηθεί, τσέκαρε πόσο κολλώδες είναι πρόσθεσε αλάτι -μία κουταλιά την φορά- μέχρι να γίνει διαχειρίσιμη η ζύμη.
  • Πασπάλισε με αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και κόψε το ζυμάρι σε τέσσερα ίσα κομμάτια.
  • Πλάσε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο ρολό με 2,5 cm πάχος και έπειτα κόψε με καθαρό μαχαίρι σε ίσα κομμάτια (μέγεθος μπουκιάς).
  • Άφησε τα νιόκι να σταθούν σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να φτιάξεις την σάλτσα.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώσε το βούτυρο και σοτάρισε το εσαλότ για τέσσερα λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Πρόσθεσε το θυμάρι και το δενδρολίβανο και καβούρδισε για ένα λεπτό.
  • Ρίξε και το κρασί με το καγιέν και αλατοπίπερο και άφησε να σιγοβράσουν για πέντε λεπτά.
  • Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράσε τα νιόκι για τέσσερα λεπτά -μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
  • Με μια τρυπητή κουτάλα, μετάφερέ τα στο τηγάνι με την σάλτσα και ανακάτεψε -αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο από το βραστό νερό για να αραιώσει.
  • Σέρβιρε πασπαλίζοντας με την παρμεζάνα.

Read More

And More