Χοιρινή στηθοπλευρά με μήλο και σος κεράσι

2 Ω & 45'
Χρόνος εκτέλεσης
1
Mερίδες

Αυτό σίγουρα δεν το έχεις δοκιμάσει! Είναι σαν να ενσωματώνουμε τη γαλοπούλα – και για την ακρίβεια τη γέμισή της – με το χοιρινό! Μικρό γουρουνόπουλο με ξηρούς καρπούς και σος κεράσι. Αν έψαχνες ακόμη τι θα ετοιμάσεις για τα Χριστούγεννα, να μια ωραία ιδέα! 

Συστατικά

  • Για το κρέας: Ένα κομμάτι στηθοπλευράς χοιρινού (10 πλευρά) ολόκληρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3/4 φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα κόκκινα κεράσια ή cranberries ή βερίκοκα
  • 1 κλωνάρι σέλερι σε μικρές ροδέλες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 4 φλιτζάνια ξερά κυβάκια ψωμιού
  • 1 μέτριο μήλο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο ή φασκόμηλο ή αντίστοιχα μισό κουταλάκι ξερό
  • 1/8 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • Για τη σος: 3/4 φλιτζ μαρμελάδα κεράσι (με ολόκληρο το φρούτο)
  • 2 κ.σούπας κόκκινο ξύδι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Για να ετοιμάσεις το κρέας: Προθέρμανε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  • Αφαίρεσε το περιττό λίπος από το κρέας. Βάλτο σε ταψί με την πλευρά του κρέατος προς τα κάτω. Πασπάλισέ το με αλατοπίπερο. Βάλε ένα θερμόμετρο στο κρέας αλλά όχι κοντά στο κόκκαλο. Ψήσε για 1,5 ώρα. Στράγγισε το ταψί από το λίπος.
  • Εν τω μεταξύ, ζέστανε καλά το ζωμό και ρίξε μέσα τα αποξηραμένα φρούτα (κεράσια ή βερίκοκα ή cranberries). Άφησέ τα για 5 λεπτά. Μην τα στραγγίσεις.
  • Σε μικρό τηγάνι βάλε το σέλερι και το κρεμμύδι να μαλακώσουν στο καυτό βούτυρο και βγάλε από τη φωτιά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το ψωμί, το μήλο, το φασκόμηλο και το 1/8 κουταλιού πιπέρι. Πρόσθεσε τα αποξηραμένα φρούτα με το ζωμό, το σέλερι και το κρεμμύδι. Αν χρειάζονται περισσότερα υγρά πρόσθεσε μερικές κουταλιές ζωμού ακόμα.
  • Βάλε το μίγμα δίπλα στο κρέας. Ψήσε για 30 με 45 λεπτά ή περισσότερο μέχρι το θερμόμετρο στο κρέας να δείξει 68 βαθμούς. Κάλυψε με αλουμινόχαρτο και άφησέ το να σταθεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρεις.
  • Για τη σος: Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε καλά τη μαρμελάδα με το ξύδι.
  • Για να σερβίρεις, κόψε ανάμεσα στα πλευρά για να δημιουργήσεις μερίδες και βάλε σε κάθε πιάτο γέμιση συνοδεύοντας με σος κεράσι.

Tip

Για να φτιάξεις την ξερή ψίχα ψωμιού προθέρμανε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Κόψε αρκετές φέτες χωριάτικου ψωμιού σε κυβάκια ώστε να γεμίζουν 4 φλιτζάνια. Άπλωσε το ψωμί σε ταψί και ψήσε γύρω στο τέταρτο ανακατεύοντας πού και πού. Σβήσε το φούρνο και άφησε το ψωμί να κρυώσει μέσα στο φούρνο.

Read More

And More