Χοιρινό στη γάστρα με εσπεριδοειδή

3 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Το χοιρινό στη γάστρα είναι πιάτο της… υπομονής αλλά αξίζει τον κόπο να το βάλεις στο φούρνο νωρίς το πρωί και το μεσημέρι να έχεις ένα υπέροχο γεύμα!

Συστατικά

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μερίδες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 10 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 2 πορτοκάλια (χυμός)
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Από το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε το κρέας σε πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος.
  • Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί ολόκληρα.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό εσπεριδοειδών.
  • Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επομένη καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
  • Τις στρώνουμε στη γάστρα, τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάτα.
  • Αλατίζουμε και τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.
  • Ψήνουμε για ¾ της ώρας χωρίς καπάκι.
  • Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες.

Tip


Read More

And More