Χοιρινό στο φούρνο με κυδώνια και πατάτες

2 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Τα κυδώνια είναι στην καλύτερη τους φάση αυτή την εποχή! Το στιφό φρουτάκι θεωρούνταν από την αρχαιότητα σημάδι ευτυχίας και γονιμότητας και γι’ αυτό το χρησιμοποιούσαν στο γάμο. Γι΄αυτό και ετοιμάσαμε μια απόλυτα φθινοπωρινή συτναγή με χοιρινό στο φούρνο, πατάτες και κυδώνια! 

Συστατικά

  • 1200 γρ. χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 2 μεγάλα κυδώνια
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, στα τέσσερα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, στη μέση
  • ¾ φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 1 κρασοπότηρο κρασί
  • Δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
  • Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.
  • Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες, το βάζουμε στη γάστρα, το λαδώνουμε με το μισό λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, έπειτα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε όλα, σ᾿ ένα μπολ.
  • Πλένουμε τα κυδώνια, καθαρίζουμε τις φλούδες και τους σπόρους, τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά, στο μπολ με τις πατάτες. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, ρίχνουμε ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο και το βούτυρο, τ᾿ ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε ανάμεσα στο κρέας.
  • Ρίχνουμε σε μια άκρη το κρασί, κουνάμε τη γάστρα να πάει παντού, τη σκεπάζουμε και ψήνουμε στις αντιστάσεις για μια ώρα.
  • Έπειτα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, κι αν έχει πάρει χρώμα το κρέας το γυρνάμε απ᾿ την άλλη, (αλλιώς τ᾿ αφήνουμε όπως είναι) και συνεχίζουμε το ψήσιμο, χωρίς καπάκι, για μία ώρα ακόμα περίπου, μέχρι να ροδίσει και να μείνει με το λάδι του.

Tip


Read More

And More