Χοιρινό Χριστουγεννιάτικο με πορτοκάλι

5 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ο συνδυασμός χοιρινού με πορτοκάλι είναι ό,τι πιο γιορτινό μπορείς να σερβίρεις τα Χριστούγεννα. Η Ντίνα Νικολάου λοιπόν επιμένει παραδοσιακά και ελληνικά, με γιορτινό πιάτο από χοιρινό και υπέροχη γεύση. 

Πηγή

Συστατικά

  • 2 κιλά χοιρινή σπάλα ξεκοκκαλισμένη
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • Για τη μαρινάδα: χυμός από 2 ακέρωτα πορτοκάλια και ξύσμα από το ένα από αυτά
  • Χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι (200 ml) γλυκό κρασί
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κύβος λαχανικών βιολογικός Knorr, θρυμματισμένος
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ (έτοιμο μείγμα μαροκινών μπαχαρικών που θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις πατάτες: 1½ κιλό πατάτες (ή γλυκοπατάτες), κατά προτίμηση βιολογικές, μικρού μεγέθους ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, ξεφλουδισμένες
  • 1 ακέρωτο πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ξερά σύκα
  • 1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω καλά
  • Βάζω εκεί και το κρέας, το γυρίζω μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζω τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω να μαριναριστεί για 3 – 4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ταψί βάζω τις κομμένες πατάτες (ή τις γλυκοπατάτες) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Στραγγίζω καλά το κρέας, χωρίς να πετάξω τη μαρινάδα, και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί
  • Ρίχνω τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύω καλά και αδειάζω όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας. Πασπαλίζω τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.
  • Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνω για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζω με μια λαδόκολλα και συνεχίζω έτσι το ψήσιμο.
  • Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβω σε μερίδες
  • Το σερβίρω με τις πατάτες και περιχύνω με τη σάλτσα του

Tip


Read More

And More