Συνταγή για μελομακάρονα

1 ώρα και 45 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
14
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Ο καιρός φόρεσε τα χειμωνιάτικα του, η πόλη την εορταστική της διάθεση, εσύ ετοιμάζεσαι – αν δεν το έχεις κάνει ήδη – να στολίσεις. Ώρα, λοιπόν, να φέρεις χριστουγεννιάτικη διάθεση και στον ουρανίσκο σου. Έτοιμη για υπέροχα – και πανεύκολα να τα φτιάξεις – μελομακάρονα; 

Συστατικά

Για τα μπισκότα:

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 2 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 1 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 1 κουτ. του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 3/4 του φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια βούτυρο, ανάλατο
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό από πορτοκάλι
  • 3 αβγά
  • 1 κουτ. του γλυκού μέλι
  • 2 γαρύφαλλα

Για το μελωμένο σιρόπι:

  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη

Για το γαρνίρισμα:

  • Σκόνη κανέλας
  • Μοσχοκάρυδο, αλεσμένο
  • Ξηροί καρποί, αλεσμένοι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα μαγειρέματος και το αλεσμένο μοσχοκάρυδο.
  • Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτεις το βούτυρο και τη ζάχαρη. Αρχίζεις να τα χτυπάς πολύ καλά, μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή κρέμας.
  • Σε ένα τρίτο μπολ, χτυπάς τους κρόκους από τα τρία αυγά με το χυμό πορτοκαλιού.
  • Αναμειγνύεις τα μείγματα από τα δύο μπολ σε ένα. Αμέσως μετά, προσθέτεις στο μπολ με το ενωμένο μείγμα το μείγμα του τρίτου μπολ. Αρχίζεις να προσθέτεις σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύεις πολύ καλά και προσεκτικά. Αμέσως μετά, προσθέτεις την κουταλιά μέλι και αναμειγνύεις.
  • Αφού κάνεις τα παραπάνω, σκεπάζεις το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνεις στην άκρη για περίπου 25 λεπτά.
  • Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αρχίζεις να κόβεις τη ζύμη σε μικρούς ρόμβους (στο σχήμα του κλασσικού μελομακάρονου)
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  • Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βράζεις σε μέτρια φωτιά το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να γίνει εντελώς υγρή και να πάρει τη μορφή των άλλων δύο στοιχείων. Αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει.
  • Σε ένα μπλέντερ, χτυπάς για πολύ λίγο την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τους ξηρούς καρπούς.
  • “Βουτάς” τα μελομακάρονα στο σιρόπι και από τις δύο πλευρές για περίπου 10 δευτερόλεπτα το καθένα.
  • Πασπαλίζεις με τους ξηρούς καρπούς και τα υπόλοιπα συστατικά που έχεις για το γαρνίρισμα.

Read More

And More