Συνταγή για vegan μελομακάρονα

1 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Κι αν είσαι vegan μπορείς να απολαύσεις τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά με πρώτα και καλύτερα τα αγαπημένα μελομακάρονα. 

Συστατικά

  • 5 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 2 1⁄2 κούπες) σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 της κούπας νερό
  • 1 + 1/4 της κούπας ηλιέλαιο
  • 3/4 της κούπας) χυμό πορτοκαλιού
  • 2 +1/2 κ.σ. κονιάκ
  • 3 κ.σ. σιρόπι αγαύης
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 1/2 κ. γλ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

Για το σιρόπι θα χρειαστείς

  • 2 + 1/2 κούπες νερό
  • 2 + 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 2 κούπες σιρόπι αγαύης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • φλούδα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ανακατεύεις απαλά με το σύρμα
  • Το βράζεις σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να πάρει βράση
  • Χαμηλώνεις τη φωτιά και το αφήνεις να σιγοβράσει για 5 ακόμη λεπτά
  • Ανακατεύεις και το αποσύρεις από τη φωτιά
  • Το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνεις στο σκεύος λαδόκολλα
  • Σε βαθύ και μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το σιρόπι αγαύης και τη ζάχαρη
  • Προσθέτεις την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα και συνεχίζεις να ανακατεύεις με το σύρμα
  • Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ
  • Τα αδειάζεις σταδιακά στο μπολ με το υγρό μείγμα και ανακατεύεις απαλά με μια σπάτουλα
  • Παίρνεις μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθεις
  • Τα τοποθετείς στο σκεύος αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και πιέζεις την επιφάνειά απαλά με ένα σουρωτήρι
  • Τα ψήνεις για 20 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα
  • Τα βγάζεις από το φούρνο και όπως είναι ζεστά τα βουτάς μια την τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι
  • Τα αφήνεις στο σιρόπι για 10- 15 δευτερόλεπτα
  • Τα βγάζεις και τα τοποθετείς σε μια πιατέλα προσεκτικά
  • Τα πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι και απολαμβάνεις.

And More