Ζεστή σαλάτα με μήλο, κολοκύθα και φακές

1 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Αυτή η ζεστή σαλάτα με φακές θα σε εκπλήξει με τα αρώματα από τα μπαχαρικά αλλά και τα φρέσκα μυρωδικά! Δοκίμασέ την!

Συστατικά

  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 φλιτζάνια μικρές φακές, καλά πλυμμένες
  • 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 3 κ.σούπας χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 6 κ.σούπας βούτυρο ανάλατο λιωμένο
  • 3/4 κ.γλυκού κανέλα
  • μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • μια πρέζα γαρύφαλο
  • 1, 5 κιλό κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 μήλο γκόλντεν κομμένο σε λεπτά μισοφέγγαρα
  • το μισό από ένα κεφαλάκι ραντίτσιο, με τα φύλλα κομμένα στο χάρι
  • φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ζέστανε σε μεγάλη κατσαρόλα 2 κ.σούπας από το λάδι.
  • Ρίξε το κρεμμυδάκι και μαγείρεψε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ελαφρώς ρόδινο χρώμα, περίπου 5 λεπτά.
  • Πρόσθεσε το σκόρδο και μαγείρεψε ανακατεύοντας άλλα 2 λεπτά.
  • Ρίξε τις φακές, το θυμάρι και 3 φλιτζάνια νερό και άφησε να πάρει βράση.
  • Σκέπασε την κατσαρόλα και σιγόβρασε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να απορροφηούν τα υγρά, περίπου μισή ώρα.
  • Αφαίρεσε τα κλωναράκια από το θυμάρι.
  • Βάλε τις φακές σε σαλατιέρα και άφησέ τες να κρυώσουν λίγο.
  • Πρόσθεσε το λεμόνι, το σχοινόπρασο και το υπόλοιπο λάδι. Αλατοπιπέρωσε.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε το βούτυρο με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο και αλατοπιπέρωσε.
  • Βάλε την κολοκύθα σε μεγάλο μπολ και ανακάτεψέ την με 5 κουταλιές σούπας από το μίγμα του βούτυρου. Αλατοπιπέρωσέ την.
  • Άπλωσε την κολοκύθα σε λαμαρίνα που έχεις στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήσ’ την για 10 λεπτά.
  • Στο μπολ που είχες την κολοκύθα ρίξε το μήλο μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Γύρισε τα κομμάτια της κολοκύθας που ψήνονται και βάλε και το μήλο στο ταψί. Ψήσε άλλα δέκα λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα μήλα και η κολοκύθα.
  • Βάλε σε πιατέλα την κολοκύθα, το μήλο και το ραντίτσιο. Ρίξε από πάνω τις φακές και περίχυσε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Γαρνίρισε με τον μαϊντανό και ίσως λίγο έξτρα σχοινόπρασο.

Tip


Read More

And More