Ζεστή σοκολάτα με μπισκοτάκια ελατάκι και ginger marshmallows

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Τα Χριστούγεννα ήρθαν ξανά… με λιγότερο από ένα μήνα μέχρι να λάμψει και πάλι η πιο φωτεινή γιορτή του χρόνου προετοιμαζόμαστε. Μπαίνουμε στο κλίμα και βρίσκουμε εντυπωσιακές αφορμές για ζεστό ρόφημα, τραγανό γλυκάκι και αφράτα gingerbread marshmallows! 

Συστατικά

  • Για τα μπισκοτάκια ελατάκι: 200 γρ. μαργαρίνη
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 βανίλια
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (υπολόγισε λίγο ακόμη για το ζύμωμα)
  • Για τα gingerbread marshmallows: 3 φακελάκια άγλυκη ζελατίνη
  • 1 ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι corn syrup ή σιρόπι μελιού (2 μέρη μέλι και 1 μέρος νερό ελαφρώς ζεσταμένο)
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 1 ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή δύο κουτάκια)
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • Για το ρόφημα σοκολάτας:2 φλιτζάνια γάλα
  •  4 κ.σ. ρόφημα σοκολάτας ή κακάο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • Λίγο ρούμι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Για τα κουλουράκια: Ανάμειξε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τον κρόκο αυγού σε ένα μπολ. Πρόσθεσε και την βανίλια
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε το αλεύρι κοσκινισμένο κατά προτίμηση. Ζύμωσε με τα χέρια να γίνουν όλα τα υλικά ένα
  • Αλεύρωσε μια επιφάνεια εργασίας και ζύμωσε καλά να μαλακώσει και αν γίνει λεία η ζύμη σου
  • Άνοιξε τη ζύμη σε φυλλαράκια – μισή, μισή – και κόψε με δεντράκια κουπάτ σε αστεράκια. Φρόντισε να κάνεις μια μικρή εγκοπή δύο εκατοστών στο κάτω μέρος για να στέκεται στο ποτήρι
  • Στρώσε σε μια λαδόκολλα, σκέπασε τα κουλουράκια σου με μεμβράνη και άφησε στο ψυγείο για μισή ώρα
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 200oC και ψήσε για 10-12 λεπτά να πάρουν ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Άφησε να κρυώσουν και πασπάλισε με ζάχαρη
  • Για τα gingerbread marshmallows: Πασπάλισε με κάμποση ζάχαρη άχνη μια φόρμα από καουτσούκ για παγάκια σε σχήμα ράβδου. Αν δεν έχεις μπορείς να στρώσεις μια λαδόκολα σε ταψάκι 20×30εκ περίπου. Πασπάλισε επίσης με κάμποση ζάχαρη άχνη και άσε στην άκρη
  • Στο μπολ του μίξερ βάλε τη ζελατίνη ανάμειξε τη ζελατίνη σε ½ φλιτζάνι παγωμένο νερό και άφησε το μείγμα να σταθεί
  • Σε μικρό κατσαρολάκι ανάμειξε τη μαύρη ζάχαρη, το corn syrup, το αλάτι και ½ φλιτζάνι νερό. Ζέστανε να λιώσει η ζάχαρη και ανέβασε τη θερμοκρασία ώσπου να καραμελώσει το σιρόπι (αν έχεις θερμόμετρο πρέπει αν φτάσει τους 110οC). Κατέβασε από τη φωτιά
  • Βάλε το μίξερ στη χαμηλή σκάλα και πρόσθεσε σιγά, σιγά το σιρόπι στη λιωμένη ζελατίνη. Πρόσθεσε τέλος την κανέλα, το τζίντζερ και το γαρίφαλο. Χτύπησε τώρα στο δυνατό να γίνει αφράτο και σφιχτό, αλλά και πιο ανοιχτόχρωμο το μείγμα σου. Άφησε στο δυνατό για 10-15 λεπτά. Πρόσθεσε τη βανίλια και συνέχισε το χτύπημα να πάει παντού
  • Γύρισε το μείγμα στις φόρμες ή το ταψί και στρώσε να κάτσει καλά. Πασπάλισε επίσης με μπόλικη ζάχαρη άχνη και άφησε το γλυκό να σφίξει σκεπασμένο για τουλάχιστον 8 ώρες
  • Πασπάλισε μια επιφάνεια εργασίας με ζάχαρη άχνη και ξεφόρμαρε τις ράβδους marshmallows. Κόψε σε μικρά κομμάτια. Αν έχεις χρησιμοποιήσει ταψί κόψε κάθετα και οριζόντια σχηματίζοντας μικρά κυβάκια.
  • Ζέστανε το γάλα σε κατσαρολάκι και αφού ζεσταθεί πρόσθεσε το κακάο, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Ανάμειξε καλά να ενσωματωθούν. Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε λίγο ρούμι.
  • Μοίρασε το ρόφημα σε φλιτζάνια και στερέωσε ένα μπισκοτάκι στα χείλη τους. Ρίξε μερικά marshmallows στην επιφάνεια του κακάο και σέρβιρε

Tip

Τα μπισκότα και τα ζαχαρωτά θα φτάσουν για τις σοκολάτες σου μέχρι και τα Χριστούγεννα. Αρκεί να τα φυλλάξεις σε δοχείο που κλείνει καλά...

Read More

And More