Το ξέσπασμα του Γιώργου Λιάγκα για τις φωτογραφίες του με μαγιό δεν είναι απλώς μια προσωπική αντίδραση. Είναι ένας καθρέφτης μιας κουραστικής πραγματικότητας που βιώνουν τα δημόσια πρόσωπα – και όχι μόνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το να βλέπεις τον εαυτό σου σε μια φωτογραφία στην οποία νιώθεις εκτεθειμένος –με παραπανίσια κιλά, κουρασμένος, σε μια κακή στιγμή– και αυτή η εικόνα να γίνεται αντικείμενο δημόσιας κριτικής, δεν είναι απλώς άβολο. Είναι βίαιο. Είναι το τίμημα. Και το έχω πληρώσει πολλές φορές ακριβά. Τον καταλαβαίνω απόλυτα.
Η ενόχληση του Γιώργου ήταν εύλογη. Και ναι, μπορεί να το είπε αυθόρμητα, μπορεί να ακούστηκε λίγο «απόλυτος», αλλά μήπως δεν έχει πια χώρο η αλήθεια στον δημόσιο λόγο; Μήπως έχουμε κανονικοποιήσει τόσο πολύ τη χολή στα σχόλια, που ξεχάσαμε πως πίσω από κάθε εικόνα, υπάρχει ένας άνθρωπος;
Ο Λιάγκας δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που θα ενοχληθεί με μια μη ρετουσαρισμένη φωτογραφία του. Ας μην κρυβόμαστε, πολλοί από εμάς, κι εγώ πρώτη και καλύτερη, ανακουφιζόμαστε όταν βλέπουμε μια πιο «βελτιωμένη» εκδοχή του εαυτού μας – στις κάμερες, στις selfies, στις αναρτήσεις. Το Photoshop δεν είναι εξ ορισμού εχθρός. Είναι ένα εργαλείο. Μπορεί να κάνει μια φωτογραφία πιο φωτεινή, να αφαιρέσει ένα σπυράκι, να μαλακώσει μια σκιά. Να προστατέψει έναν άνθρωπο από την κακεντρέχεια.
Αλλά -γιατί υπάρχει πάντα ένα αλλά- όταν το εργαλείο γίνεται φίλτρο τελειότητας, τότε ξεκινά η παραμόρφωση. Όχι της εικόνας. Αλλά της πραγματικότητας. Όταν celebrities εμφανίζονται χωρίς καμία ατέλεια, όταν οι άνθρωποι στις διαφημίσεις δεν έχουν πόρους στο δέρμα, ρυτίδες ή σημάδια κούρασης, τι μήνυμα περνάμε στους νέους; Ότι η φυσική εικόνα δεν είναι αρκετή; Ότι η αποδοχή δεν έχει καμία θέση αν δεν συνοδεύεται από smoothing και liquify;
Η αλήθεια είναι πως τα media παίζουν με λεπτές ισορροπίες. Από τη μία, υπάρχει η ανάγκη για αισθητική. Από την άλλη, η υποχρέωση να μην συντηρούμε τοξικά πρότυπα. Και ενδιάμεσα, υπάρχει και η ευθύνη – να μην παραποιούμε την εικόνα κάποιου χωρίς τη συναίνεσή του. Ειδικά όταν το υλικό προέρχεται από πρακτορείο και το μέσο δεν έχει τον έλεγχο των πρωτότυπων λήψεων, όπως στην περίπτωση των συγκεκριμένων φωτογραφιών. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα «πριν και μετά» φωτογραφίας πυροδοτεί αντιδράσεις και πλήθος τηλεοπτικών συζητήσεων.
Ο Γιώργος Λιάγκας είναι γνωστός για τον αυθορμητισμό του. Μερικές φορές πληρώνει το τίμημα. Αλλά αυτή η αμεσότητα είναι και η δύναμη του. Είπε φωναχτά αυτό που σκέφτονται πολλοί: «Δεν θα βελτιωθεί η ζωή κάποιων επειδή με είπαν χοντρό». Και έχει δίκιο.
Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε με λίγο περισσότερη κατανόηση αυτούς που κρίνουμε τόσο εύκολα; Να σταματήσουμε να θεωρούμε φυσιολογικό να σχολιάζουμε σώματα, πρόσωπα, στιγμές. Και να θυμηθούμε ότι η ανθρωπιά δεν έχει φίλτρο. Ούτε χρειάζεται Photoshop.
Με αγάπη,
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ