Cheesecake τριπλής σοκολάτας: Κι όμως, είναι light!

Είναι αυτή η εποχή που η διατροφή μας “ελαφραίνει”. Επειδή θα φορέσουμε το μαγιό μας, αλλά και επειδή η ζέστη δεν σηκώνει τα βαριά φαγητά. Τα γλυκά όμως είναι η αδυναμία μας. Και κυρίως η σοκολάτα! Την οποία και δεν είναι ανάγκη να στερηθείς, αν κινηθείς έξυπνα.

Υπάρχουν συνταγές, που και την επιθυμία σου για κάτι γλυκό θα καλύψουν και δεν θα σε επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Άλλωστε, το επιτρέπουν και οι διαιτολόγοι ένα γλυκάκι την εβδομάδα…

Ένα τέτοιο γλυκό σου έχω σήμερα… Cheesecake τριπλής σοκολάτας! Περιέχει 240 θερμίδες ανά μερίδα, άρα είμαστε στα light πλαίσια. Κι αν είσαι σε περίοδο αυστηρής δίαιτας, μπορείς απλά να απολαύσεις μερικές κουταλιές και να σταματήσεις. Αυτός ο light σοκολατένιος πειρασμός έχει τριπλή δόση σοκολάτας… Σοκολάτα στη βάση, κακάο και σοκολατένια γέμιση! Χρειάζεσαι μόλις 25 λεπτά για να το φτιάξεις, αλλά θα χρειαστεί να κάνεις λίγες ώρες υπομονή ώστε να του δώσεις το χρόνο να “δέσει” στο ψυγείο και να το απολαύσεις παγωμένο. Χωρίς ενοχές είπαμε, γιατί είναι light!

Υλικά

  • Για τη βάση:
  • 2/3 φλιτζ. βρώμη
  • 8 μπισκότα σοκολάτας
  • 2 κ.σούπας μαύρη ζάχαρη
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σούπας βούτυρο λιωμένη
  • 1 ασπράδι
  • λίγο μαγειρικό σπρέι και λίγο αλεύρι για τη φόρμα
  • Για την κρέμα:
  • 1 φλιτζ.ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. άγλυκο σκούρο κακάο
  • 2 κ.σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/4 κ.γλυκού αλάτι
  • 630 γραμμ. τυρί κρέμα light σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζ. σαντιγί light
  • Για το σερβρίρισμα:
  • Φρούτα του δάσους (μούρα ή μύρτιλα ή φράουλες)

Προετοιμασία

01Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Για να ετοιμάσεις τη βάση άπλωσε τη βρώμη σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και ψήσε την στο φούρνο για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Στα 5 λεπτά ανακάτεψέ την λίγο να ροδίσει ομοιόμορφα. Άφησέ την να κρυώσει.

02Βάλε στο μούλτι τη βρώμη, τα μπισκότα, τη ζάχαρη και το αλάτι και κάνε τα τρίμματα. Πρόσθεσε το βούτυρο και το ασπράδι και χτύπα να υγρανθούν τα τρίμματα. Βάλε το μίγμα σε μια κουμπωτή φόρμα διαμέτρου 23 εκατοστών που έχεις προηγουμένως ψεκάσει με λίγο μαγειρικό σπρέι και έχεις πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. Με τα δάχτυλά σου πίεσε το μίγμα για να σχηματίσεις τη βάση. Ψήσε για 22 λεπτά και μετά άφησέ την να κρυώσει τελείως.

03Χαμήλωσε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

04Για να φτιάξεις την κρέμα κοσκίνισε μαζί τη ζάχαρη, το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι. Βάλε το τυρί σε μεγάλο μπολ και χτύπησέ το με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να γίνει λείο. Πρόσθεσε τα αυγά (ένα τη φορά) χτυπώντας καλά κάθε φορά. Πρόσθεσε τη βανίλια και τη σοκολάτα και χτύπα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν.Ρίξε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στο τυρί χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.

05Με απαλές κινήσεις και ένα κουτάλι ρίξε μέσα στο μίγμα σου το 1 φλιτζάνι σαντιγί. Χύσε το μίγμα μέσα στη φόρμα σου και ίσιωσε το πάνω μέρος της.

06Ψήσε για μία ώρα ή μέχρι το cheesecake να μην κουνιέται. Βγάλε από το φούρνο και με ένα λεπτό μαχαίρι ξεκόλλησε την περίμετρο του cheesecake από τη φόρμα. Άφησέ το να κρυώσει. Σκέπασέ το και βάλε το στο ψυγείο για 8 ώρες ή όλο το βράδυ.

07Για να το σερβίρεις, ξεφορμάρισέ το, κόψε το σε μερίδες και σέρβιρε με τα φρούτα του δάσους.

Tip

Μπορείς να κάνεις το cheesecake σε ατομικά φορμάκια, για πιο ωραίο αποτέλεσμα και εύκολο ξεφορμάρισμα!

Kαλή σας απόλαυση!

Φιλάκια,
Τατιάνα

And More