Cooking tips: Πώς γίνεται ζουμερό το κρέας;

Η μαγειρική είναι τέχνη. Έχει τις ιδιαιτερότητές της και τις απαιτήσεις της. Χρειάζεται αγάπη, καλή πρόθεση, αλλά και τεχνική. Είναι μερικά μυστικά που η κουζίνα τα χρειάζεται ώστε το φαγητό να ξεπεράσει τις προσδοκίες μας.

Ένα από τα πολύ “ειδικά” κομμάτια είναι το κρέας. Θέλει τέχνη για να παραμείνει ζουμερό και νόστιμο. Πώς γίνεται όμως; Υπάρχουν κανόνες που αν τους ακολουθήσεις η επιτυχία θα είναι εξασφαλισμένη; Φυσικά. Αλλά δεν είμαι εγώ εκείνη που θα σας αποκαλύψω αυτά τα μυστικά, γιατί κι εγώ αναρωτιέμαι. Έτσι, απευθύνθηκα στην ειδικό.

Η επιτυχημένη Σεφ Ντίνα Νικολάου είναι η καταλληλότερη για να μας βοηθήσει στην κουζίνα μας. Μου δίνει λοιπόν χρήσιμες -πολύτιμες- συμβουλές για το ψήσιμο του κρέατος και φυσικά τις μοιράζομαι μαζί σας.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Θέλεις να ψήσεις ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο! Δεν είναι πάντα τόσο απλό… Βρες παρακάτω μερικά απλά μυστικά για να σερβίρεις ένα κοτόπουλο σκέτο γλύκισμα.

Πριν το μαγείρεμα: Ζυγίζουμε το κοτόπουλο και υπολογίζουμε το συνολικό χρόνο ψησίματος. Για κάθε 450 γρ. υπολόγισε ότι χρειάζονται 18 λεπτά στους 200 βαθμούς (π.χ. αν είναι 900 γρ. χρειάζονται 18+18 λεπτά).
Άφησε το κοτόπουλο στο φούρνο για άλλα 18 λεπτά επιπλέον.

Πώς θα πετύχεις ζουμερό κοτόπουλο: Για να είμαστε σίγουροι πως το ολόκληρο κοτόπουλο θα παραμείνει υγρό κατά το ψήσιμο, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο επάνω στο δέρμα του πριν το βάλουμε στο φούρνο. Η λιπαρή ουσία, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά που θα έχουμε βάλει μαζί με τα υγρά ψησίματος που θα συγκεντρωθούν στο ταψί θα κάνουν μια γευστικότατη σάλτσα.

Μερικές extra συμβουλές από τη Σεφ κατά τη διάρκεια του ψησίματος:

1. Ψήνουμε το κοτόπουλο περιχύνοντάς το συχνά με τα υγρά ψησίματος.

2. Ξεκινάμε το ψήσιμο από τη μια πλευρά για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια γυρίζουμε από την άλλη για το ίδιο χρονικό διάστημα.

3. Γυρίζουμε το πουλερικό με το στήθος προς τα πάνω και ψήνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος.

4. Για τη διατήρηση υγρασίας του κοτόπουλου κατά το ψήσιμο στο φούρνο μπορούμε να τοποθετήσουμε μαλακό βούτυρο κάτω από το δέρμα ή να καλύψουμε το κοτόπουλο με βουτυρωμένη λαδόκολλα.

5. Μπορούμε ακόμη να βάλουμε ένα καθαρισμένο μικρό κρεμμύδι ή μισό λεμόνι μέσα στη κοιλιά του κοτόπουλου πριν το ψήσουμε.

6. Οι Γάλλοι συνηθίζουν να σκεπάζουν το στήθος του κοτόπουλου με φέτες μπέικον έτσι γίνεται ιδιαίτερα γευστικό και ζουμερό.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ/BARBEQUE
Η υψηλή θερμοκρασία της σχάρας και του κάρβουνου κάνει το δέρμα τραγανό και νόστιμο! Για να μείνει όμως το κοτόπουλο ζουμερό θα πρέπει να το μαρινάρουμε πριν το ψήσιμο και να μην αφαιρούμε το δέρμα.

Το μυστικό βρίσκεται στο μαρινάρισμα: Για να ψήσουμε μπουτάκια κοτόπουλου στο γκριλ του φούρνου, τα μαρινάρουμε σε αρωματικό ελαιόλαδο έτσι ώστε να μην κολλήσουν στη σχάρα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το δέρμα και να γίνει τραγανό.

Βάζουμε τα μπουτάκια στη σχάρα του ταψιού και ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία στο γκριλ του φούρνου, 6-7 εκ. μακριά από τις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά. Τα γυρίζουμε και τα αλείφουμε με τη μαρινάτα πολλές φορές!

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Μπορεί να μην το έχεις συνηθίσει, αλλά αν επιλέξεις το κατάλληλο κομμάτι, το χοιρινό γίνεται υπέροχο στο φούρνο. Η Ντίνα Νικολάου προτείνει μπούτι καρέ και σπάλα του χοιρινού, που είναι κατάλληλα για ψήσιμο στο φούρνο, με ή χωρίς κόκκαλο. Αν πάλι θέλεις χοιρινό φιλέτο, καλό είναι να το βάλεις στο ταψί και στο φούρνο στους 220oC βαθμούς για 30 με 35 λεπτά, γυρίζοντάς το στα μισά του ψησίματος.

Μπριζόλες στο φούρνο: Για να ψήσουμε παχιές χοιρινές μπριζόλες από καρέ στο φούρνο, σκέτες ή γεμιστές ζεσταίνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και τις σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Τις μεταφέρουμε σε ταψί μαζί με τους χυμούς από το τηγάνι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΑ… ΓΡΗΓΟΡΑ
Οι απλές μέθοδοι ψησίματος στη σχάρα ή και το τηγάνισμα είναι ιδανικές για μικρά κομμάτια χοιρινού δίνοντας μαλακό και γευστικό κρέας σε λίγα λεπτά. Το ψήσιμο στη σχάρα ή σε ραβδωτό τηγάνι είναι ό,τι πρέπει για μπριζόλες και χοιρινά σουβλάκια.

– Πριν το μαγείρεμα
: Αλείφουμε με ελαιόλαδο τις μπριζόλες και αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε το ραβδωτό τηγάνι μέχρι να κάψει και βάζουμε τις μπριζόλες.

– Χοιρινές μπριζόλες σε ραβδωτό τηγάνι: Το ψήσιμο σε ραβδωτό τηγάνι είναι ένας καλός τρόπος για να ψηθούν λεπτές ή μέτριες μπριζόλες από καρέ χοιρινού και να μείνουν ζουμερές και γευστικές. Απο την άλλη ο τρόπος αυτός είναι πιο υγιεινός από το τηγάνισμα γιατί χρησιμοποιούμε λιγότερο λίπος. Ψήνουμε τις μπριζόλες για 15 -16 λεπτά γυρίζοντας τις μια φορά.

And More