H συνταγή για το αγαπημένο μου πασχαλινό τσουρέκι

Η φύση μοσχοβολάει πασχαλιές και τα σπίτια …προετοιμασίες. Κουλουράκια, βάψιμο αβγών, τσουρέκια. Παντού μυρίζει κατάνυξη και οικογενειακή θαλπωρή. Μοιράζεσαι, προσφέρεις, δίνεις, απολαμβάνεις, αγαπάς… Έχεις χρόνο για την οικογένειά σου. Ζωντανεύει το σπίτι σου… Και η κουζίνα σου!

Σπιτικό πασχαλινό τσουρέκι! Η γεύση του σπιτικού δεν συγκρίνεται! Ο κόπος, η δοτικότητα, η πρόθεση, η αγάπη ανακατεμένα με το μαχλέπι και τη μαστίχα σε επαναφέρουν στην όμορφη πλευρά της ζωής. Για αυτό λοιπόν μπείτε στην κουζίνα σας και απολαύστε τη διαδικασία…

Το τσουρέκι θέλει υπομονή. Πρέπει να το αφήσεις να ξεκουραστεί όσο πρέπει για να γίνει αφράτο και νόστιμο. Και όπως όλες γνωρίζουμε πια, η ζαχαροπλαστική απαιτεί “χειρουργική” ακρίβεια στη δοσολογία, όσο και στη διαδικασία παρασκευής.

Ακολουθήστε λοιπόν κατά γράμμα τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου. Είναι η αγαπημένη μου. Ένας σύγχρονος αλχημιστής που δημιουργεί γεύσεις που ξετρελαίνουν. Για αυτό σας την προτείνω. Θα τους μαγέψετε όλους!
Η μυρωδιά, οι αντιδράσεις των δικών σας προσώπων στο σπίτι, τα χαμόγελα, η γεύση και φυσικά η ταχύτητα που θα εξαφανιστεί θα είναι η καλύτερη επιβράβευση να είστε σίγουρες.

Υλικά

  • 35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
  • 35 γρ. βούτυρο αγελάδoς
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 αυγά
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 40 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας
  • 650 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 αυγό για επικάλυψη
  • Aμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

01Σε μια κατσαρόλα ζέστανε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Πρόσεξε να μην κάψεις το γάλα γιατί θα χαλάσει το μαχλέπι. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ανέβει πάνω από τους 50°C

02 Κατέβασε από τη φωτιά, ρίξε ένα-ένα τα αυγά και ανακάτεψε καλά

03Σε άλλο σκεύος διάλυσε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και πρόσθεσέ τη στο μείγμα με το βούτυρο και το γάλα

04Στο τέλος πρόσθεσε το αλεύρι και ζύμωσε πολύ καλά έτσι ώστε να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια σου

05Αν χρειαστεί πρόσθεσε ελάχιστο αλεύρι, φτιάξε μια μπάλα και χάραξε επάνω σε σταυρό. Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες, να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός

06Ξαναζύμωσε ελαφρώς με το χέρι και χώρισε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού κάνε μπαστουνάκια που θα πλέξεις μεταξύ τους σε πλεξούδα

07Βάλε το τσουρέκι σου σε λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου και άφησε πάλι σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον να διπλασιαστεί

08 Ανακάτεψε το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο άλειψε με προσοχή την επιφάνεια του τσουρεκιού

09 Πασπάλισε με αμύγδαλο φιλέ και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα

Tip

Ένα καλό μέρος για να ξεκουραστεί καλά το τσουρέκι σου πριν το ψήσιμο είναι ο προθάλαμος της κουζίνας. Μπορείς επίσης να το βάλεις και στο φούρνο, στον αέρα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία!

Αν τα δοκιμάσετε εύχομαι καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές!

Φιλάκια,
Τατιάνα

And More